Foto: AP/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs pirmdien salīdzināja politisko situāciju Polijā ar "apvērsumu", un Polijas valdība asi reaģēja uz viņa izteikumiem, pieprasot atvainošanos.

"Polijā notiekošais ir ar apvērsumam raksturīgām pazīmēm un dramatisks. Es principā saku, ka mēs to detalizēti apspriedīsim Eiropas Parlamentā šonedēļ vai, vēlākais, sesijas laikā janvārī," Šulcs paziņoja Vācijas radiostacijai "Deutschlandfunk".

Šulca izteikumi izraisīja asu Varšavas reakciju, un Polijas premjerministre Beata Šidlo pieprasīja Šulca atvainošanos par tiem.

"Šāda tipa komentāri – un šī nav pirmā reize, kad [EP] prezidents Šulcs runā šādā tonī – par Poliju un Polijas lietām man ir nepieņemami," sacīja Šidlo.

"Es gaidu, kad Martins Šulcs ne vien beigs izteikt šādus komentārus, bet arī atvainosies Polijai," piebilda premjerministre.

Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis nosauca Šulca izteikumus par "nepamatoriem, neattaisnotiem un skandaloziem".

Polijas parlamenta vēlēšanās oktobrī uzvarēja konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), kas astoņus gadus bija pavadījusi parlamenta opozīcijā. Partija pēc atgriešanās pie varas nevilcinājās ar valsts slepeno dienestu vadības nomaiņu.

Šī eiroskeptiskā partija, kuru vada bijušais premjers Jaroslavs Kačinskis, arī plāno valsts plašsaziņas līdzekļu reformas un pašlaik stājas pretī Konstitucionālās tiesas iebildumiem.

Konstitucionālā tiesa šomēnes atzina, ka PiS novembrī - trīs dienas pēc jaunās valdības darba sākuma - ieviestajos likuma grozījumos vairākās daļās ir trūkumi.

Likums ļauj ievēlēt piecus jaunus ar šo partiju saistītus tiesnešus Konstitucionālajā tiesā, lai gan iepriekšējais parlamenta sasaukums, kurā dominēja liberāļi, jau bija apstiprinājuši savus izvēlētos kandidātus.

Polijas prezidents Andžejs Duda pieņēma jauno PiS atbalstīto tiesnešu zvērestu sasteigtā ceremonijā, kas notika vēlu vakarā. Tiesību eksperti ir nosodījuši Dudas rīcību notikušajā, apsūdzot prezidentu, kurš pēc profesijas ir jurists, konstitūcijas pārkāpumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!