Foto: LETA

Lai Eiropas Savienība (ES) iegūtu lielāku uzticamību kā pasaules līmeņa dalībniece drošības un ārpolitikas jomā, tai ir jāuzņemas lielāka atbildība un vairāk jāpievēršas drošības vakuuma aizpildīšanai tās kaimiņvalstīs un to robežvalstīs, norādīts aģentūras LETA rīcībā esošajā Eiropas Parlamenta (EP) Ārlietu komitejā sagatavotajā ziņojuma projektā.

Ziņojuma projektā, kura referente ir EP deputāte Sandra Kalniete (V), norādīts, ka, lai nostiprinātu stabilitāti un mieru, ES ir jāturpina īstenot sava apņemšanās attiecībā uz paplašināšanos un jāturpina sadarbība ar ļoti cieši saistītām valstīm nesen pārskatītās Eiropas kaimiņattiecību politikas (EKP) kontekstā.

Tāpat EP rezolūcijas priekšlikumos atgādināts, ka jebkura Eiropas valsts var iesniegt pieteikumu, lai kļūtu par ES dalībvalsti, ja tā izpilda Kopenhāgenas kritērijus, ievēro demokrātijas principus, pamatbrīvības, cilvēktiesības un minoritāšu tiesības un nodrošina tiesiskumu.

Tajā arī prasīts nodrošināt uz kopīgiem principiem un solidaritāti balstītu ilgtspējīgu patvēruma un migrācijas politikas vadību un šajā sakarībā lūdz Eiropas Komisiju piedāvāt iedarbīgus un ilgtspējīgus risinājumus.

Noslēgumā ziņojuma projektā pausts, ka šajā ziņā ES vajadzētu veicināt praktiskāku un plašāku pieeju attiecībā uz palīdzību Āfrikai.

Paredzēts, ka 16. februārī EP Ārlietu komitejas sēdē apspriedīs minēto projektu un līdz 22. februarim EP deputāti, kā arī pati ziņotāja iesniegs savus grozījumus un vai papildinājumus. Marta sākumā notiks sarunas par vairākumam pieņemamo tekstu, kuru marta vidū apstiprinās komitejā, savukārt aprīlī - plenārsēdē.

Jau vēstīts, ka Kalniete apstiprināta par EP atbildīgo ziņotāju par jauno Eiropas Globālo stratēģiju ārpolitikā un drošības politikā.

Stratēģiju ES veidos augstā pārstāve Federika Mogerīni sadarbībā ar dalībvalstīm, Eiropas institūcijām un vadošajām domnīcām. Savukārt Kalniete vadīs EP nostājas izstrādi un šā dokumenta pieņemšanas procedūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!