Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien apstiprināja rezolūciju, aicinot Serbiju distancēties no kādreizējā nacionālistu līdera Vojislava Šešeļa un viņa naidpilnajiem izteikumiem, kurus politiķis atļāvies kopš atbrīvošanas no ANO kara noziegumu tribunāla izolatora.

"Ja Serbija kā kandidātvalsts vēlas pievienoties Eiropas Savienībai, tās varasiestādēm nepārprotami jānosoda Šešeļa nepieņemamā uzvedība. Tā nav Serbijas eiropeiskās nākotnes interesēs," pēc rezolūcijas pieņemšanas norādīja EP ārlietu komisijas loceklis Andrejs Palenkovičs.

EP rezolūcija, kas pieņemta nākamajā dienā pēc Horvātijas parlamenta balsojuma par rezolūciju, kurā nosodīta Šešeļa atbrīvošana, jau izsaukusi asu reakciju no Serbijas premjerministra Aleksandra Vušiča puses, kurš EP dokumentu nosaucis par "aizvainojošu un satraucošu".

"Tie, kas iesniedza rezolūciju, vēlas Serbiju pazemot," norādīja Vučičs, piebilstot, ka "Šešeļa politikas Serbijā vairs nav".

Kā ziņots, ANO Starptautiskais kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) novembra sākumā deva rīkojumu līdz sprieduma pasludināšanai atbrīvot no apcietinājuma serbu ultranacionālistu līderi.

Šešeļs ICTY tiek tiesāts par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci, kas pastrādāti pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā notikušo Balkānu karu laikā.

Viņš apsūdzēts par horvātu, musulmaņu un citu neserbu vajāšanu laika posmā no 1991. līdz 1994.gadam.

Viņš padevās ICTY brīvprātīgi 2003.gadā, bet tiesas process sākās 2007.gada novembrī.

Šešeļs, kurš savu vainu noliedz, joprojām ir galēji nacionālistiskās Serbijas radikālās partijas (SRS) vadītājs.

SRS, kas gan vairs nebauda vērā ņemamu ietekmi Serbijas politikā, pagājušajā mēnesī asi kritizēja ICTY par izturēšanos pret Šešeļu, kuram decembrī tika veikta resnās zarnas vēža operācija.

Partija paziņoja, ka vēzis tagad sasniedzis aknas, un aicināja Šešeļu nekavējoties atbrīvot.

Pēc atgriešanās Serbijā Šēšeļs nācis klajā ar virkni nacionālistisku paziņojumu, izsaucot sašutuma vētru Horvātijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!