Eiropas Parlamenta (EP) prezidentu konference nolēmusi Saharova balvu piešķirt Krievijas nevalstiskajai organizācijai "Memoriāls", kas popularizē patiesību par Padomju Savienības politiskajām represijām un cīnās pret cilvēktiesību pārkāpumiem bijušajās padomju valstīs, informē EP UEN grupas pārstāvis Ģirts Salmgriezis.

Jau kopš dibināšanas pirmsākumiem "Memoriāls" ir nenogurstoši darbojies, lai izveidotu publiski pieejamu vēsturiskās izpētes arhīvu par totalitārisma represijām. Patlaban biedrības darba uzmanības centrā ir cilvēktiesību pārkāpumu apkarošana bijušo padomju valstu konflikta zonās, aktīvi aizsargājot bēgļus, diskriminācijas un politisko represiju upurus.

Organizācijas pirmais vadītājs bija zinātnieks Andrejs Saharovs, kura vārdā ir nosaukts ir Eiropas Parlamenta atzinības apbalvojums.

Balva Krievijas organizācijai "Memoriāls" tiks pasniegta decembrī EP plenārsesijas laikā Strasbūrā.

Līdz ar šo organizāciju šogad uz balvu pretendēja arī palestīniešu ginekologs, kas palīdz cilvēkiem Gazas joslā, un zviedru-eritriešu izcelsmes žurnālists, kurš ir politiskais ieslodzītais Eritrejā kopš 2001. gada.

Saharova balvu piešķir kopš 1988. gada, un to pasniedz personībām un kolektīviem, kas cenšas aizstāvēt cilvēktiesības un pamatbrīvības.

Savulaik šo apbalvojumu saņēmuši bijušais ANO vadītājs Kofi Annans un bijušais Dienvidāfrikas prezidents Nelsons Mandela.

Balvas ieguvējiem tiek piešķirti 50 000 eiro (35 140 latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!