Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) trešdien sāka procedūru pret Poliju, paužot bažas, ka tās valdība ir apdraudējusi tiesu varas neatkarību un varētu pārkāpt Eiropas pamatvērtības.

EP rezolūciju, kas paredz sākt tā sauktās likuma varas procedūras pirmo posmu, atbalstīja 438 eiroparlamentārieši, 152 balsoja "pret", bet 71 balsojumā atturējās.

Procedūras aizsākums var novest pie Eiropas Savienības (ES) līguma 7.panta izmantošanas, kas paredz valsts balsstiesības apturēšanu ES ministru padomē.

EP Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejai tagad ir jāizstrādā pieprasījums, lai oficiāli lūgtu iedarbināt 7.pantu, jo pastāv "nepārprotams risks, ka nopietni pārkāptas" ES vērtības.

Eiropas Komisija (EK) jau ir sākusi pati savu procedūru pret Polijas konservatīvo valdību, paužot bažas par jaunajiem likumiem, kas varētu graut tiesu neatkarību un likuma varu.

Balsojums sekoja pēc asām debatēm EP. Konservatīvie Polijas eiroparlamentārieši balsojuma laikā pameta sēžu zāli.

Eiroparlamentārietis Rišards Legutko, kurš pārstāv Polijā valdošo konservatīvo partiju "Likums un taisnīgums" (PiS) un EP konservatīvo un reformistu frakciju, vainoja ES par nelikumīgu "krusta karu pret Poliju". Viņš arī apsūdzēja "pretpolisku orģiju" rīkošanā Vācijas medijus, kas kritizējuši Varšavu.

Citi deputāti tikmēr kritizēja Polijas uzņemto kursu. Liberāļu frakcijas "Eiropas Liberāļu un demokrātu alianse" (ALDE) līderis Gijs Ferhofstads paziņoja, ka Polijas valdība esot "zaudējusi saprātu". EP sociālistu frakcijas līderis Džanni Pitella savukārt uzsvēra, ka Varšava izrādot "nicinājumu liberālajai demokrātijai".

"Mēs Polijas varasiestādēm esam nosūtījuši četras vēstules, lai panāktu tikšanos," tomēr nekāda atbilde nav saņemta, uzrunājot EP deputātus, norādīja EK viceprezidents Franss Timmermans.

Vairāki EP deputāti arī kritizēja nedēļas nogalē Polijā Neatkarības dienas svinību laikā notikušo nacionālistu organizāciju rīkoto gājienu, kura dalībnieku vidū bija arī rasistisku uzskatu paudēji.

Timmermanss uzsvēra, ka dažas no "Eiropas vēstures vissliktākajām vietām" nedēļas nogalē varēja "redzēt Varšavas ielās".

EP pieņemtajā rezolūcijā Polija aicināta nosodīt "ksenofobisko un fašistisko gājienu".

Polijas premjerministre Beāta Šidlo tikmēr asi kritizēja EP pieņemto rezolūciju.

"Eiropas samitā piektdien es paudīšu savas domas par skandalozajiem notikumiem Eiropas Parlamentā," viņa rakstīja tviterī, norādot uz šonedēļ Zviedrijā gaidāmo ES līderu tikšanos.

Viņa arī nosodīja opozīciju pārstāvošos Polijas EP deputātus, kuri "cēla neslavu valstij, balsojuma laikā paliekot parlamentā".

Briselē līdz šim izskanējušas dažādas idejas, sākot no īpašas komitejas izveidošanas likuma varas ievērošanas uzraudzībai bloka valstīs, un beidzot ar ES līguma 7.panta izmantošanu, lai apturētas valsts balsstiesības ES ministru padomē.

Līdz šim ES bloka dalībvalstis nav izrādījušas vēlmi piemērot viena otrai sankcijas par likuma varas neievērošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!