Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienībai (ES) vajadzētu Ukrainai piegādāt tankus, kā arī paātrināt procedūru, kādā Ukrainai tiek uzņemta blokā, trešdien intervijā ziņu aģentūrai AFP sacīja Eiropas Parlamenta (EP) spīkere Roberta Metsola.

Spīkere norādīja, ka šādu vēstījuma viņa paudīs piektdien ES līderu samitā Prāgā.

Ukraiņiem ir "nepieciešami ieroči, ar kuriem viņi var cīnīties, lai atgūtu savu teritoriju, un tas nozīmē, piemēram, tankus "Leopard II", kas ir vairākām dalībvalstīm," intervijā Strasbūrā parlamenta plenārsēdes gaitā sacīja Metsola.

Kijiva jau labu laiku mudina tai nodrošināt Vācijas izstrādātos tankus "Leopard II", tomēr Berlīne līdz šīm šādām piegādēm nav piekritusi, priekšroku dodot tam, lai šādas piegādes notiktu plašākas Rietumu sabiedroto vienošanās ietvaros.

Vācijai, Austrijai, Dānijai, Somijai, Grieķijai, Ungārijai, Polijai, Portugālei, Spānijai un Zviedrijai, ka arī ES neietilpstošajām Norvēģijai, Šveicei un Turcijai kopumā ir aptuveni 2000 šādu tanku, sacīja ES amatpersona.

Valstīm, kas būtu ar mieru piešķirt savus tankus, tas būtu jākompensē no ES fonda - Eiropas Miera instrumenta - līdzekļiem, kurā Ukrainas militārajiem pirkumiem atvēlēti 2,5 miljardi eiro, sacīja spīkere.

"Es uzskatu, ka šīs diskusijas mums ir nepieciešamas tagad, īpaši, jo mēs redzam Krievijas īstenoto eskalāciju, bet arī, no otras puses, kad mēs redzam, ka Ukraina sekmīgi spiež krievus prom," viņa skaidroja.

Vairākas ES valstis paudušas bažas, ka lieli dāvinājumi no to arsenāliem var vājināt pašu aizsardzības spējas.

Tomēr Metsola tam iebilda, norādot, ka tanku "Leopard" piegādes "neradīs būtisku robu" atsevišķu valstu militārajos spēkos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!