Otrdien Eiropas Parlamenta deputāti plenārsēdē pieņēma ziņojumu par ekonomiskajām attiecībām ar Krieviju, kurā pirmo reizi atklāti aizrāda par Krievijas nepieņemamo praksi izmantot ekonomiskos instrumentus ārpolitikas mērķu sasniegšanai. Parlamenta deputāti pauž nožēlu, ka ES un Krievija tā arī nav spējušas pārvarēt savstarpējas uzticības krīzi, un aicina Krieviju apturēt ekonomikas politizēšanu un respektēt valsts un privāto iestāžu neatkarību.
"Ziņojums, kura sagatavošanā svarīgu ieguldījumu deva tieši jauno ES valstu pārstāvji, ir ļoti detalizēts un objektīvs, taču tajā pašā laikā kritisks pret Krieviju. ES beidzot ir pamodusies no "lāča miega". Eiropa ir atvērusi acis pret Krievijas arvien atklātāko politiku -- izmantot ekonomikas un enerģētikas sviras, lai īstenotu savus ārpolitikas mērķus," komentējot EP ziņojumu atzinis deputāts Rihards Pīks.

Eiroparlamentārieši uzsver, ka Krievijas iestāšanās Pasaules Tirdzniecības organizācijā ir ES interesēs, jo paredz Krievijas apņemšanos ievērot šīs organizācijas noteikumus, veicinās ekonomisko izaugsmi Krievijā un palielinās tirdzniecības apjomus starp Krieviju un ES. Krievijas iesaistīšanās starptautisko tirdzniecības normu sistēmā ļaus to saukt pie atbildības pārkāpumu gadījumā.

Ņemot vērā Krievijas gaidāmo pievienošanos PTO, EP mudina Krieviju atrisināt problēmas saistībā ar diskriminējošajiem dzelzceļa pārvadājumu tarifiem, jo īpaši attiecībā uz Latviju un pārējām Baltijas valstīm.

Eiroparlamentārieši pievērš uzmanību arī steidzamajai nepieciešamībai uzlabot Latvijas un Krievijas robežu šķērsošanas infrastruktūru, piesaistot Eiropas Savienības un Krievijas Federācijas līdzekļus gan esošo robežšķērsošanas punktu, gan arī jaunu robežšķērsošanas punktu atvēršanai.

Ziņojums par ekonomiskajām un tirdzniecības attiecībām ar Krieviju ir Eiropas Parlamenta pašu iniciatīva, kurai nav tiešu juridisku seku, taču tā pauž parlementa deputātu politisko gribu un tiek nosūtīta ES Padomei un Eiropas Komisijai, dalībvalstu valdībām un parlamentiem un Krievijas Federācijas valdībai un parlamentam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!