Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) tīrie zaudējumi 2009.gadā turpināja palielināties, sasniedzot 746 miljonus eiro (582 miljonus latu).

2008.gadā ERAB tīrie zaudējumi sasniedza 602 miljonus eiro (423 miljonus latu).

Bankas zaudējumi saistīti ar ekonomiskās krīzes izraisītu ERAB aktīvu vērtības krišanos Austrumeiropā.

"Zaudējumi galvenokārt atspoguļo palielinātās rezerves iespējamajiem nākotnes zaudējumiem bankas kredītu portfelī un bankas aktīvu vērtības krišanos. Kaut arī bankas biržās kotēto investīciju vērtība ir atlabusi, to pārsniedza zaudējumi bankas nekotētajā aktīvu portfelī," teikts ERAB paziņojumā.

ERAB pagājušā gadā ieguldīja 7,9 miljardus eiro (5,55 miljardus latu) savā investīciju zonā, kas sastāv no 29 valstīm un ko smagi skārusi globālā ekonomiskā krīze. ERAB ieguldītā summa ir bankas visu laiku lielākās investīcijas un par 55% pārsniedz 2008.gada investīcijas.

"ERAB 2009.gadā aktīvi reaģēja uz globālo ekonomisko krīzi, investējot rekordlielu naudas summu 7,9 miljardu eiro apmērā. Banka gatavojas turpināt atbalstīt Austrumeiropu arī atlabšanas periodā, tuvākajos gados visdrīzāk palielinot finansējumu," teikts bankas paziņojumā.

Kaut arī banka ir ļoti labi kapitalizēta, ERAB centīsies palielināt savu kapitālu, lai saglabātu investīciju līmeni.

ERAB prognozē, ka 2010.gada investīciju apjoms būs mazliet lielāks par 2009.gada investīcijām. Veiksmīgas kapitāla palielināšanas gadījumā ERAB plāno nākamos piecus gadus saglabāt investīcijas pašreizējā apmērā.

ERAB tika izveidota 1991.gadā, lai palīdzētu bijušajām komunistiskajām valstīm pārveidoties par tirgus ekonomikām, taču tagad banka savu darbību orientē uz globālās finanšu krīzes seku apkarošanu un ekonomiskās lejupslīdes apturēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!