Foto: EPA/Scanpix/LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans viņa vadītās valdošās partijas neveiksmē Stambulas pašvaldību vēlēšanās pirmdien apsūdzējis "organizēto noziedzību".

Erdogans arī paziņoja, ka Taisnīguma un attīstības partija (AKP) esot iesniegusi Augstākajai vēlēšanu padomei (YSK) attiecīgus pierādījumus par balsu skaitīšanā Stambulā pieļautajiem pārkāpumiem.

"Stambulā, kur ir vairāk nekā desmit miljoni vēlētāju, nevienam nav tiesību un pilnvaru pretendēt uz uzvaru ar 13 līdz 14 tūkstošu balsu pārsvaru," preses konferencē pirms došanās uz Maskavu norādīja Erdogans. Viņš arī apgalvoja, ka Stambulā neesot konstatēti tikai atsevišķi pārkāpumi, bet "gandrīz visas [vēlēšanas] bija nelikumīgas".

AKP pieprasījusi veikt pilnīgu balsu pārskaitīšanu Stambulā, kur 31.martā notikušajās municipālajās vēlēšanās tā cieta sakāvi cīņā par valsts otras lielākās pilsētas mēra amatu.

Tikmēr opozīcijā esošā Republikāniskā Tautas partija (CHP) pauž pārliecību, ka tās kandidāts būs uzvarētājs arī pēc balsu pārskaitīšanas, un aicinājusi AKP atzīt savu sakāvi. Kā ziņots, AKP pašvaldību vēlēšanās zaudēja arī Ankaras mēra amatu, lai gan islāmisti galvaspilsētu iepriekš bija kontrolējuši jau ceturtdaļgadsimtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!