Foto: AP/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans apsūdzējis Krieviju par pretgaisa aizsardzības ieroču piegādāšanu kurdu bruņotajam separātistu grupējumam "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK).

"Teroristiem ir Krievijas piegādāti pretgaisa aizsardzības ieroči un raķetes," viņa teikto citēja Turcijas mediji.

Erdogans pauda, ka ieroči esot piegādāti caur Irāku un Sīriju.

Turcijas lielākoties kurdu apdzīvotajos dienvidaustrumos šomēnes nokrita armijas helikopters un gāja bojā divi karavīri. Sākotnēji armija paziņoja, ka notikušais ir tehniskas kļūmes rezultāts, bet PKK vēlāk publiskoja video, kurā redzams ar pretgaisa aizsardzības ieroci bruņots kaujinieks, kas uzņēmās atbildību par helikoptera notriekšanu.

Tiek uzskatīts, ka tā ir pirmā reize pēdējo gadu laikā, kad PKK izmantojusi šādu ieroci un kopumā trešā reize, kad grupējums notriecis šāda tipa helikopteru.

Krievija noraidījusi Turcijas ierosinājumu izveidot divpusēju darba grupu, kuras izdevums būtu izpētīt iespējas uzlabot abu valstu attiecības.

"Nekāda darba grupa nespēj atrisināt šo problēmu. To var izdarīt tikai Turcijas vadība," Krievijas ziņu aģentūra TASS citēja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretāru Dmitriju Peskovu.

Putins vizītes laikā Atēnās pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Krievija nav saņēmusi atvainošanos vai kompensāciju par Turcijas pērn uz robežas ar Sīriju notriekto Krievijas bumbvedēju.

Krievijas un Turcijas attiecības saasinājušās, kopš 24. novembrī Turcijas iznīcinātāji pie Sīrijas robežas notrieca Krievijas bumbvedēju "Su-24". Turcija ir paziņojusi, ka Krievijas lidmašīna pārkāpusi tās gaisa telpu, bet Krievija to noliedz un uzstāj, ka tā bijusi Turcijas plānota provokācija. Ankara atteikusies atvainoties par notikušo, savukārt Krievija ieviesa ekonomiskās sankcijas pret Turciju.

Kopš pagājušā gada jūlijā sagruva divus gadus ilgušais trauslais pamiers, Turcijas armija valsts dienvidaustrumos atsākusi plašas militārās operācijas pret PKK kaujiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!