Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans trešdien draudējis apspiest jebkuru mēģinājumu turpināt jau mēnesi ilgstošos protestus pret viņa iecelto rektoru vienā no Stambulas prestižākajām universitātēm.

Protestējošos studentus Erdogans nodēvēja par teroristu grupējumu locekļiem.

"Tāpat kā esam nosūtījuši teroristus uz kapiem (..), mēs turpināsim to darīt arī visur citur," paziņoja Erdogans, ar to domājot militārās operācijas pret kurdu kaujiniekiem valsts dienvidaustrumos.

Erdogans uzsvēra, ka viņa valdība nekad neļaus teroristiem pārvaldīt Turciju.

"Vairs nekad šī valsts nepiedzīvos vēl vienu Gezi incidentu," sacīja prezidents, atsaucoties uz plašajiem protestiem 2013.gadā pret pretrunīgi vērtēto teritorijas attīstības projektu Stambulas Gezi parka rajonā.

Stambulā un Ankarā otrdien notika sadursmes starp policistiem un protestētājiem un masveida aizturēšanas. Policija pielietoja gumijas lodes un asaru gāzi, lai izklīdinātu miermīlīgos demonstrantus.

Stambulas gubernatora birojs ziņo, ka pēc otrdienas protestiem atbrīvoti 65 cilvēki, bet 29 vēl atrodas apcietinājumā.

Studenti un akadēmiskais personāls iebilst pret Erdogana iecelto Bosfora universitātes rektoru Melihu Bulu un vēlas viņa atkāpšanos.

Bulu trešdien laikrakstā "Haberturk" paziņojis, ka negrasās atkāpties un ka protesti norims pusgada laikā.

Erdogans norādīja, ka protestētāji mēģinājuši okupēt rektora kabinetu.

Šī ir otrā reize, kad Erdogans iecēlis sev uzticamu personu par universitātes rektoru. Arī pirmajā reizē 2016.gada novembrī tas radīja spriedzi.

Turcijas prezidentam tika piešķirtas pilnvaras iecelt universitāšu rektorus pēc 2016.gada jūlijā notikušā valsts apvērsuma mēģinājuma. Līdz tam universitāšu rektori tika vēlēti.

Protesti pieņēmās spēkā šonedēļ pēc tam, kad divi studenti tika aizturēti par mākslas darbu, kurā islāma svētākā vieta Mekā attēlota ar lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu (LGBTI) karogiem.

Erdogans paziņoja, ka LGBTI kustībai nav vietas Turcijas nākotnē.

"LGBTI, tādas lietas nav. Šī valsts ir nacionāla un morāla," sacīja prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!