Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien paziņoja, ka Ankaras rīcībā ir pierādījumi, ka Krievija ir iesaistīta nelegālā naftas tirdzniecībā ar džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts").

"Mūsu rokās ir pierādījumi. Mēs atklāsim tos pasaulei," viņš sacīja televīzijā pārraidītā uzrunā valsts galvaspilsētā Ankarā.

"Pēdējās dienās ir parādījusies Krievijas virzīta mode. Patiesībā pati Krievija tam netic," Erdogans sacīja par Krievijas izteikumiem par Turcijas iesaisti naftas darījumos ar džihādistiem.

"Krievijai ir jāpierādā, ka Turcijas Republika pērk naftu no "Daesh", pretējā gadījumā tā ir neslavas celšana," viņš uzsvēra.

Erdoans atkārtoja iepriekš sacīto, ka atkāpsies no amata, ja tiks pierādīts, ka Turcija pērk naftu no džihādistiem, un teica, ka patiesībā Krievija ir iesaistīta nelegālajā naftas tirdzniecībā.

"Kurš pērk naftu [no "Daesh"]? Ļaujiet man to pateikt. Sīrijas pilsonis Džordžs Hasvani, kuram ir Krievijas pase, ir viens no lielākajiem tirgotājiem šajā biznesā," paziņoja Turcijas prezidents.

Novembrī ASV Finanšu ministrija noteica sankcijas pret Hasvani par to, ka viņš darbojies kā starpnieks naftas darījumos starp Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu un "Daesh". Pret viņu sankcijas ir noteikusi arī Eiropas Savienība (ES).

Erdogans ceturtdien arī paziņoja, ka "slavens Krievijas šahists" arī ir iesaistīts naftas darījumos ar džihādistiem, nenorādot gan, kurš tas ir.

Jaunas ASV sankcijas ir noteiktas pret Starptautiskās šaha federācijas (FIDE) prezidentu Kirsanu Iļumžinovu, kurš agrāk vadīja Krievijā ietilpstošo Kalmikijas republiku.

Prezidents arī nosauca par "amorāliem" Krievijas amatpersonu izteikumus, ka viņa ģimene ir iesaistīta naftas darījumos džihādistiem.

"Ir amorāli iejaukt manu ģimeni šajā lietā," uzsvēra Erdogans.

Jau vēstīts, ka trešdien Krievijas Aizsardzības ministrijas amatpersonas paziņoja, ka galvenais "Islāma valsts" pārdotās naftas patērētājs ir Turcija, un šajā biznesā ir iesaistīts Erdogans un viņa ģimene.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien paziņoja, ka Maskavai ir pamats uzskatīt, ka Turcijas īstenotā Krievijas kara lidmašīnas "Su-24" lidmašīnas notriekšana uz Sīrijas robežas ir tieši saistīta ar "Islāma valsts" naftas piegādēm Turcijai.

Savukārt Erdogans uz to atbildēja, ka būtu gatavs atkāpties no amata, ja tiktu pierādīti Putina apgalvojumi par to, ka Turcija pērk naftu no "Islāma valsts" džihādistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!