Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans trešdien atteicās nosodīt Saūda Arābijā sestdien notikušo nāvessodu izpildi 47 cilvēkiem, arī pazīstamajam šiītu garīdzniekam šeiham Nimram an Nimram, sakot, ka tā ir karalistes "iekšēja juridiska lieta".

"Nāvessodu izpildīšana Saūda Arābijā ir iekšēja juridiska lieta. Tas, vai jūs tam piekrītat vai nepiekrītat, ir atsevišķs jautājums," pirmo reizi publiski izsakoties par notikumiem, kas izraisījuši krīzi Saūda Arābijas un Irānas starpā, sacīja prezidents.

Erdogans noraidīja apgalvojumus, ka nāvessodi Saūda Arābijā izpildīti ar mērķi izprovocēt spriedzi ar šiītiem, un norādīja, ka demonstrantu uzbrukumi Saūda Arābijas diplomātiskajām misijām Irānā ir "nepieņemami".

"Tikai trīs [no tiem, kas tika sodīti ar nāvi,] bija šiīti," skaidroja Erdogans.

Viņš arī vaicāja, kāpēc pasaule nav reaģējusi ar nosodījumu, kad Ēģiptē pēc prezidenta Muhameda Mursi gāšanas "tūkstošiem cilvēku tika nolemti nāvei".

Saūda Arābija, kur iedzīvotāju vairākums ir sunnīti, sestdien izpildīja nāvessodu 47 cilvēkiem, arī šeiham Nimram.

Rijāda izpelnījusies plašu starptautisko nosodījumu, bet vissmagāk cietušas tās attiecības ar Irānu.

Šeiha Nimras nogalināšana izraisījusi pasaules lielākās šiītu valsts Irānas asu reakciju, turklāt Irānā protestētāji iebruka Saūda Arābijas diplomātiskajās misijās.

Saūda Arābija un dažas tās sabiedrotās sarāvušas diplomātiskās attiecības ar Irānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!