Irākā izvietotie Turcijas karavīri tur nav kaujas uzdevumā, bet gan lai apmācītu vietējos karotājus, un viņu atvilkšana "nav apspriežama", ceturtdien vakarā paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Vairāku simtu Turcijas karavīru izvietošana Bašikā, Irākas ziemeļos netālu no džihādistu grupējuma "Islāma valsts" ieņemtās Mosulas, sadusmojusi Bagdādi, kas pieprasījusi nekavējoties izvest Turcijas karavīrus.

"Tas, ko viņi veic Bašikā un nometnē, ir apmācības," preses konferencē ceturtdien vakarā sacīja Erdogans.

"Mūsu karavīru skaits pieaugs vai tiks samazināts atkarībā no apmācāmo pešmergas (Irākas Kurdistānas zemessardzes) karavīru skaita. [Viņu] atvilkšana nav apspriežama."

Bagdāde solījusi vērsties ANO Drošības padomē, ja Turcijas karaspēks netiks atvilkts, un uzsvērusi, ka tas valstī ieradies nelegāli un bez valdības piekrišanas.

Turcija jau ilgu laiku veic apmācības bāzē pie Mosulas, tomēr aizvadītās nedēļas laikā Turcijas karaspēka klātbūtne tur palielinājusies.

Bāze ir nozīmīgs atbalsta punkts Turcijai apvidū, kur varētu sākties liela sauszemes operācija pret "Daesh" ("Islāma valsti") un kur nostiprināties cenšas arī Ankaras senais ienaidnieks - kurdu nemiernieku grupējums Kurdistānas Strādnieku partija (PKK).

Erdogans ar šiem spriedumiem nācis klajā dienu pēc tam, kad viņam bija tikšanās ar Irākas Kurdistānas autonomā reģiona līderi Masudu Barzani, kuram ir senas saites ar Turcijas Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) valdību.

Erdogans sacīja, ka Turcijai, ASV un Ziemeļirākai 21. decembrī būs tikšanās, kurā tiks spriests par visiem jautājumiem. Šobrīd gan nav skaidrs, kur tikšanās notiks.

Turcijas premjerministram Ahmetam Davutoglu ceturtdien, atsaucoties Vašingtonas prasībai, bijusi telefonsaruna ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu.

Davutoglu aizstāvējis Turcijas karaspēka izvietošanu Irākā, to dēvējot par "solidaritātes aktu", un norādījis: "Kad pieaug draudi [viegli bruņotajiem] Turcijas instruktoriem, mēs sūtam karaspēku, lai aizsargātu nometni."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!