Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien noraidīja Krievijas apgalvojumus, ka Turcija pirkusi naftu no džihādistu grupējuma ("Daesh") "Islāma valsts", uzsverot, ka Turcijas cīņa pret džihādistiem ir "neapstrīdama".

"Kaunieties. Tiem, kuri saka, ka mēs pērkam naftu no "Daesh", tas ir jāpierāda. Ja nē, jūs esat neslavas cēlāji," viņš sacīja, komentējot Krievijas amatpersonu izteikumus.

"Mūsu valsts nostāja pret "Daesh" no paša sākuma ir bijusi nepārprotama," Erdogans sacīja, prezidenta pilī Ankarā uzrunājot vietējās amatpersonas. "Šeit nav jautājuma zīmju. Nevienam nav tiesību apšaubīt mūsu valsts cīņu pret "Daesh" vai apsūdzēt mūs," piebilda prezidents.

"Tie, kas īsteno militāro kampaņu, aizbildinoties ar cīņu pret "Daesh", uzbrūk režīma oponentiem," viņš teica, norādot uz Krievijas gaisa triecieniem Sīrijā.

"Jūs sakāt, ka jūs karojat pret "Daesh". Piedodiet, bet jūs nekarojat pret "Daesh". Jūs kopā ar režīmu nogalināt mūsu turkmēņu brāļus, lai iztīrītu teritorijas Latākijas ziemeļos," paziņoja Erdogans, uzsverot, ka nav atšķirību starp "Daesh" teroru un "valsts teroru", ar to apzīmējot Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

"Mums nav iemesla uzbrukt Krievijai, ar kuru mums ir daudzpusīgas un ļoti spēcīgas attiecības," sacīja Turcijas prezidents, piebilstot, ka domstarpības ar Maskavu par Sīrijas krīzi un Krievijas lidmašīnas notriekšana ir divas dažādas lietas. "Ja tāds pat robežpārkāpums notiks šodien, Turcijai būs jāatbild" uz to, viņš paziņoja.

Erdogans arī kritizēja Krievijas prezidenta Vladimira Putina izteikumus, ka Turcijas vadība veicina valsts islamizāciju. "Kā jūs uzdrīkstaties tā runāt," teica Turcijas prezidents. "99% Turcijas [iedzīvotāju] ir musulmaņi," viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka otrdien Turcijas iznīcinātāji pie Sīrijas robežas notrieca Krievijas bumbvedēju. Turcija paziņoja, ka Krievijas lidmašīna pārkāpusi tās gaisa telpu, savukārt Krievija to noliedz. Maskava ir atzinusi, ka ir gājis bojā viens bumbvedēja pilots, kā arī lidmašīnas apkalpes glābšanas operācijā iesaistīts Krievijas jūras kājnieks.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs trešdien paziņoja, ka bumbvedēja notriekšana atgādina "plānotu provokāciju", tomēr viņš uzsvēra, ka šī incidenta dēļ valstis karu nesāks. Krievijas prezidents Vladimirs Putins lidmašīnas notriekšanu nodēvēja par "dunci mugurā, kuru iedūra teroristu līdzzinātāji".

Gan Putins, gan Lavrovs pēc incidenta ir aicinājuši Krievijas iedzīvotājus atturēties no ceļojumiem uz Turciju, to pamatojot ar terorisma draudiem šajā valstī. Krievijas ārlietu ministrs trešdien teica, ka Krievija neplāno uzņemt nevienu Turcijas amatpersonu, kā arī neplāno nekādas oficiālas vizītes Turcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!