Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcijas spēki un to sabiedrotie kuru katru brīdi var ieiet kurdu kontrolētās Arfrīnas centrā, piektdien paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

"Tagad mūsu mērķis ir Afrīna. (..) Šobrīd mēs esam aplenkuši Afrīnu. Mēs varam ieiet Afrīnā kuru katru brīdi," viņš Ankarā paziņoja valdošajai Taisnīguma un attīstības partijai (AKP).

"Operācijas Afrīnā turpināsies, kamēr šis terorisma purvs tiks nosusināts," brīdināja Erdogans.

Turcijas spēkiem un to sabiedrotajiem sīriešu nemierniekiem ceturtdien izdevās padzīt kurdu kaujiniekus no Džindirisas, Sīrijas ziemeļos. Analītiķi norāda, ka šīs pilsētas ieņemšana atbrīvo Turcijas spēku ceļu uz Afrīnu.

Erdogans runā arī atkārtoti apliecināja iepriekš izteiktos solījumus, ka Turcija neaprobežosies ar operācijām Afrīnas reģionā un virzīsies arī uz Menbižu un tālāk uz Irākas robežu austrumos.

"Šodien mēs esam Afrīnā un rīt mēs būsim Menbižā. Un nākamajā dienā mēs gādāsim, lai no teroristiem tiktu attīrīti Eifratas austrumi līdz Irākas robežai," paziņoja Turcijas prezidents.

Menbiža tiek uzskatīta par īpaši svarīgu Savienotajām Valstīm, kas tur izvietojusi savus karavīrus. Tas izsauc bažas par tiešu sadursmi starp Turciju un ASV.

Vizītē Ankarā februārī ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons paziņoja, ka abām valstīm kā "prioritāte" jāatrisina ap Menbižu valdošā spriedze.

Turcija 20. janvārī sāka militāro operāciju "Olīvzars" pret kurdu kaujinieku grupējumu "Tautas aizsardzības vienības" (YPG) Afrīnas reģionā Sīrijas ziemeļos, atbalstot savus sabiedrotos Sīrijas nemierniekus ar gaisa triecieniem un sauszemes karaspēku.

Ankara apgalvo, ka YPG ir kurdu separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) "teroristu" atzars. YPG tomēr ir galvenais Rietumvalstu sabiedrotais Sīrijā cīņā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Operācijas gaitā dzīvību zaudējuši 42 Turcijas karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!