Foto: AP/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdien asi kritizējis un solījis atmaksāt Nīderlandei par noteikto aizliegumu Turcijas ārlietu ministra Mevlitas Čavušolu lidmašīnai nosēsties lidostā, kā arī nosaucis nīderlandiešus par "nacistu pēctečiem", vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Jau ziņots, ka ceturtdien Nīderlandes ārlietu ministrs Berts Kūnders paziņoja, ka valsts sabiedriskās drošības apsvērumu dēļ "nekādā gadījumā" neielaidīs valstī Čavušolu. Viņš arī uzsvēra, ka nepieļaus šo Turcijas amatpersonu atrašanos Nīderlandē, kas "vēlas veikt politisku referenduma kampaņu".

Tika paredzēts, ka šo sestdien Čavušolu Roterdamā uzstātos ar runu pasākumā, kas rīkots par godu 16. aprīlī gaidāmajam Turcijas referendumam. BBC norāda, ka mītiņā Nīderlandē Turcijas ārlietu ministrs mudinātu Nīderlandē dzīvojošos Turcijas pilsoņus balsot par Erdogana pilnvaru paplašināšanu.

Par mītiņa atcelšanu Roterdamā trešdien paziņojis Roterdamas mērs Ahmeds Abutalebs. Viņš uzsvēra, ka tas atcelts drošības apsvērumu dēļ.

"Jūs varat aizliegt mūsu ministra lidmašīnai nolaisties, cik vien jums tīk. Paskatīsimies, kā jūsu lidmašīnas tagad ieradīsies Turcijā," sestdien pasākumā Stambulā sacīja Erdogans. Turcijas prezidents arī uzsvēris, ka "šie fašisti [nīderlandieši], nacistu pēcteči neko nesaprot no ārvalstu diplomātijas".

Arī Čavušolu norādījis, ka Turcija par šādu Nīderlandes rīcību varētu pret Nīderlandi veikt nopietnas sankcijas.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite paziņojumā norādījis, ka Turcijas izteiktie draudi Nīderlandei "situācijas risināšanu padara neiespējamu".

Medijs atgādina, ka aizliegumus uzstāties ar saviem mītiņiem, lai veicinātu Erdogana atbalstu, ir izteikusi arī Austrija, Vācija un Šveice.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!