Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pārmetis Sīrijas režīmam, ka tas cenšas sabotēt Ankaras attiecības ar Maskavu, veicot uzbrukumus Idlibas provincē.

Sadursmēs Idlibas provincē, Sīrijas ziemeļrietumos, 24 stundu laikā nogalināti vismaz 42 kaujinieki, ziņo aktīvisti, un režīma spēku bombardēšanā iznīcināti medicīniskās palīdzības dienesti.

Provinces iedzīvotājiem teorētiski būtu jābūt aizsargātiem ar buferzonu, ko septembrī vienojās izveidot Krievija un Turcija.

Erdogans pirmdien telefonsarunā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam sacīja, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēku uzbrukuma mērķis ir sabotēt Turcijas un Krievijas sadarbību, informēja Turcijas prezidenta birojs.

Taču telefonsarunas kopsavilkumā nav minēts fakts, ka Krievijas spēki ir iesaistīti Sīrijas valdības ofensīvā.

Sīrijas pilsoņkarā Krievija atbalsta Asadu, bet Turcija - vairākus nemiernieku grupējumus. Taču abas valstis ir kopīgi centušās rast risinājumu šim konfliktam.

Erdogans telefonsarunā apgalvoja, ka Sīrijas režīma veiktie pamiera pārkāpumi Idlibā sasnieguši satraucošu līmeni. Viņš norādīja, ka to nevar izskaidrot ar pretterorisma aktivitātēm, ja ņem vērā bojāgājušo skaitu un nodarītos postījumus medicīniskās palīdzības infrastruktūrai. Erdogans arī brīdināja, ka Asada spēku uzbrukumi riskē kaitēt politiskajam procesam Sīrijā.

Šodien telefoniski sazinājās arī Krievijas un Turcijas ārlietu ministri, lai apspriestu "pasākumus spriedzes mazināšanai" Idlibas provincē, vēsta Turcijas ziņu aģentūra "Anadolu". Lielāko daļu Idlibas provinces kontrolē džihādistu alianse "Hayat Tahrir al-Sham" (HTS; "Organizācija Levantes atbrīvošanai"), kas kontrolē arī rajonus kaimiņu provincēs - Hamā, Alepo un Latākijā.

Lielbritānijā bāzētā Sīrijas aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) ziņoja, ka sadursmēs Latākijā no svētdienas līdz pirmdienai nogalināti 16 Sīrijas režīmam lojālie kaujinieki un 19 džihādisti.

Krievijas un Sīrijas režīma lidmašīnas bombardēja šo rajonu pirmdien, kad veica arī uzlidojumus citviet. HTS un to sabiedrotie pirmdien sāka pretuzbrukumu, apšaudot apgabalus provinces ziemeļos un izraisot intensīvas sadursmes uz vietas, ziņoja aktīvisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!