Foto: AFP/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans piektdien paudis bažas par Krievijas militārās klātbūtnes palielināšanos Sīrijas ziemeļos, sakot, ka šādi soļi netiks paciesti.

Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) paziņoja, ka Krievija ir nosūtījusi uz Kamišli pilsētu Sīrijas ziemeļos inženierus, lai nostiprinātu lidlauka skrejceļu un tā kapacitāti.

Šo teritoriju lielākoties kontrolē kurdu kaujinieki, bet atsevišķas vietas, arī lidlauks, atrodas Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēku pārziņā.

"Mēs to esam teikuši no sākuma: mēs necietīsim šādus veidojumus [Sīrijas ziemeļos] gar teritoriju, kas stiepjas no Irākas robežas līdz Vidusjūrai," Erdogans piektdien sacīja reportieriem valsts lielākajā pilsētā Stambulā.

Prezidents norādīja, ka sestdien apspriedīs šo jautājumu ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu.

Novērotāji uzskata, ka Krievija vēlas pārveidot šo lidlauku, kas atrodas netālu no Turcijas robežas, par savu gaisa spēku bāzi, līdzīgi kā tā izveidoja Hmeimimas bāzi Latākijas provincē.

"Es varu teikt, ka Turcija uzmanīgi novēro ikvienu militāro kustību gar tās robežām un īpaši pie robežas ar Sīriju," aģentūrai AFP sacīja kāda Turcijas valdības amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Turcijas laikraksts "Hurriyet" vēstīja, ka Turcijas armija jau ir nostiprinājusi drošību, pierobežas zonā izrokot ierakumus.

Kamišli lidlauku jau ir apmeklējušas augsta ranga Krievijas bruņoto spēku amatpersonas, ar no militārā izlūkdienesta Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU), ziņoja laikraksts.

Tiek paustas bažas, ka Krievijas bruņoto spēku klātbūtnes palielināšanās Sīrijas ziemeļos pie Turcijas robežas pastiprinās spriedzi Maskavas attiecībās ar Turciju.

Abu valstu attiecības ir būtiski pasliktinājušās, kopš Turcijas iznīcinātāji 24. novembrī pie Sīrijas robežas notrieca Krievijas bumbvedēju. Turcija paziņojusi, ka Krievijas lidmašīna pārkāpusi tās gaisa telpu, bet Krievija to noliedz.

Gaisa triecienus Sīrijā pret režīma pretiniekiem Krievija sāka 30. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!