Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans G20 sanāksmes laikā atkārtoti izteica draudus Grieķijai , sakot, ka Turcija "pēkšņi kādā naktī" var iebrukt kaimiņvalstī, informē medijs "Politico".

Erdogans apgalvoja, ka Grieķijai vajadzētu "atcerēties savu vietu" un "atcerēties tās vēsturi".

Preses konferencē Bali Turcijas prezidents sacīja, ka Grieķijas centieniem pastiprināt militāro klātbūtni Egejas jūras salās "nav nozīmes, piebilstot, ka "visas lidmašīnas un ieroči, kas ieradīsies, nebūs lietderīgi".

Erdogans pēdējos mēnešos ir pastiprinājis savu retoriku pret Grieķiju, ņemot vērā to, ko Ankara uzskata par pieaugošu militāro arsenālu Grieķijas Egejas jūras salās, kas atrodas tuvu Turcijas piekrastei.

Tā nav pirmā reize, kad Turcija izteica šo apdraudējumu, kas ir atsauce uz "Bir Gece Ansızın Gelebilirim" dziesmu, kas bija populāra turku iebrukumā Kipras ziemeļos 1974. gadā.

Pagājušā gada septembrī Erdogans jau izteicās, ka Turcija varētu "ierasties pēkšņi vienā naktī," liekot Atēnām veikt salīdzinājumu ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Šī gada septembrī ES pauda bažas par Erdogāna izteikumiem, savukārt ASV Valsts departaments atkārtoja, ka Grieķijas suverenitāte pār Egejas jūras salām "nav apspriežama".

Neraugoties uz to, ka kaimiņvalstis ir NATO sabiedrotās, tās jau gadu desmitiem ir saskārušās ar draudiem vairāku divpusēju strīdu dēļ, tostarp attiecībā uz jūras robežām un Kipras ilgstošo konfliktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!