Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) nepilda savu vienošanās daļu ar Ankaru panāktajā līgumā par imigrantu plūdu apturēšanu un nav Turcijai sniegusi solīto finansējumu, pirmdien sacīja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

ES Turcijai solījusi trīs miljardus dolāru, bet līdz šim nodrošinājusi summu, kas ir līdzvērtīga vienam līdz diviem miljoniem dolāru, sacīja prezidents.

"[Eiropas] valdības nav godīgas," vācu telekanālam ARD sūrojās Erdogans. "Šobrīd Turcijā ir trīs miljoni sīriešu vai cilvēku no Irākas. ES šajā jautājumā nav turējusi savus solījumus."

Bēgļi Turcijai izmaksājuši 12 miljardus dolāru, norādīja Erdogans.

Intervijā viņš arī pauda pārliecību, ka nesenā puča mēģinājuma dalībnieki ir jāsoda ar nāvi.

"Tauta vēlas, lai no jauna tiktu ieviests nāvessods. Mums kā valdībai ir jāklausa, ko saka tauta," skaidroja prezidents.

Saskaņā ar Briseles un Ankaras martā panākto vienošanos Grieķija var nosūtīt atpakaļ uz Turciju visus nelegālos imigrantus, kas, sākot ar 20. martu, ierodas tai piederošajās salās, šķērsojot Egejas jūru. Vienošanās arī paredz, ka ES uzņems vienu Sīrijas bēgli no Turcijas teritorijas apmaiņā pret katru sīrieti, ko Ankara uzņems atpakaļ no Grieķijas.

Saskaņā ar vienošanos ES piekritusi arī paātrināt iepriekš apsolīto trīs miljardu eiro piešķiršanu Turcijā esošo bēgļu apgādei un uzturēšanai. Vienlaikus apsolīts līdz 2018. gada beigām savākt papildus vēl līdz trim miljardiem eiro, taču šī summa nonāks Ankaras rokās tikai tad, ja pirmie trīs miljardi būs iztērēti.

ES piekritusi arī paātrināt bezvīzu režīma ieviešanu Turcijas pilsoņiem un aktivizēt sarunas par Turcijas iestāšanos blokā.

15. un 16. jūlijā Turcijā notika militārā apvērsuma mēģinājums, kas gan cieta neveiksmi. Kaut arī puča gaitā dumpinieki Ankarā, Stambulā un citās pilsētās sagrāba vairākus stratēģiski svarīgus objektus, varu valstī izdevās noturēt tagadējam prezidentam un valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!