Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana advokāti iesnieguši kriminālsūdzību Ankaras prokuratūrā par Nīderlandes galēji labējo likumdevēju Gērtu Vildersu saistībā ar Erdogana aizvainošanu sociālajos tīklos, otrdien vēsta Turcijas valsts mediji.

Uz Vildersa tvītiem nav attiecināma izteiksmes brīvības aizsardzība, jo ar tiem aizskarts Erdogana "gods un cieņa", turklāt tie bija "vērsti pret prezidenta personu un reputāciju", teikts sūdzībā.

Kriminālsūdzība par "prezidenta aizvainošanu" iesniegta Ankaras vecākajam prokuroram, vēsta ziņu aģentūra "Anadolu".

Karikatūrā, ko Vilderss sestdien ievietojis tviterī, Erdoganam galvā cepures vietā ir bumba ar degli, bet uz bumbas - Erdogana Taisnīguma un attīstības partijas abreviatūra AKP. Pie attēla Vilderss pierakstījis - "Terorists".

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu jau nākamajā dienā tviterī komentēja: "Eiropas zaudētājs rasists parādījies atkal. Cenšas izmantot islamofobiju un ksenofobiju."

Vilderss pēc tam publicēja fotogrāfiju, kurā redzams grimstošs kuģis ar Turcijas karogu. "Atā, Erdogan. Izslēdziet Turciju no NATO!"

Nīderlandes ārlietu ministrs Stefs Bloks kritizēja Erdogna kriminālsūdzību un raksturoja to kā "pilnīgi nepieņemamu".

Arī premjerministrs Marks Rite pauda, ka tā ir nepieņemama.

"Nīderlandē mēs izteiksmes brīvību uzskatām par augstāko labumu, un tā ietver arī politiķu karikatūras," norādīja premjers.

Nīderlandes valdība šajā sakarībā nosūtījusi vēstuli Turcijas vēstniecībai.

Šie notikumi izvērsušies vienā laikā ar Erdogana strīda eskalāciju ar citām Eiropas valstīm, īpaši ar Franciju.

Turcijas līderis vairākkārt aizvainojis Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un mudinājis Makronam veikt psihiskās veselības pārbaudi saistībā ar Francijas līdera nostāju pret islāmu.

Vilderss vairākkārt kritizējis islāmu un dēvējis to par "vardarbības reliģiju", kā arī izteicies, ka "islāms Nīderlandei ir lielākais drauds".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!