Zviedrijā sākusies izmeklēšana pret diviem bijušajiem telekomunikāciju firmas "Ericsson" augsta ranga vadītājiem, kuriem draud cietumsods, ja apstiprināsies aizdomas, ka viņi blēdījušies ar nodokļiem, būdami pie "Ericsson" vadības stūres, trešdien vēsta zviedru plašsaziņas līdzekļi.
Zviedrijas Nacionālais ekonomisko noziegumu izmeklēšanas birojs ir sācis izmeklēt apgalvojumus, ka bijušie "Ericsson" vadītāji Svens Kristers Nilsons un Kurts Helstrems "likuši šķēršļus nodokļu pārbaužu veikšanai".

Izmeklētājiem ir aizdomas, ka abi bijušie kompānijas vadītāji no 1998. līdz 1999.gadam bija iesaistīti shēmā, kura ļāva neattiecināt nodokļu pārbaudes uz aptuveni trim miljardiem zviedru kronu (aptuveni 220 miljoniem latu). Šo naudu samaksāja starpniekfirmām saistībā ar telekomunikāciju sistēmu pasūtījumiem, ziņo Zviedrijas avīze "Dagens Nyheter".

Birojs sāka izmeklēšanu, kad Šveices banka UBS pirms četriem gadiem atklāja vairākus ar "Ericsson" vārdu noformētus bankas kontus, kuri strauji tika papildināti.

Ekonomisko noziegumu izmeklēšanas birojs paziņoja, ka drīzumā beigs sākotnējo izmeklēšanu šajā lietā, taču atteicās atklāt, vai kādam "Ericsson" darbiniekam izvirzīs oficiālas apsūdzības.

Zviedrijas avīze "Dagens Nyheter" vēstīja, ka birojs par saistību ar nodokļu blēdībām tur aizdomās vairāk nekā desmit kompānijas darbinieku, galvenokārt zemākā ranga vadītājus finanšu un mārketinga nodaļās.

Ja apsūdzētās personas atzīs par vainīgām, tām draud lieli naudas sodi un cietumsods līdz diviem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!