Etiopija un Eritreja pēdējās nedēļās pārvietojušas spēkus un tankus tuvāk abu valstu robežai, kur situācija kļūst aizvien saspīlētāka, ziņo ANO miera uzturētāji.
ANO miera uzturētāji situāciju reģionā vērtē kā "saspīlētu", satraucot diplomātus, kas mēģina novērst jauna kara izcelšanos starp abām valstīm.

"Mēs esam novērojuši darbības abās pusēs. Tas nav nekāds noslēpums," sacīja ANO spēku pārstāvis Eritrejā.

Abas puses sākušas pārvietot spēkus un tankus. Karavīri iegājuši 25 km platajā pagaidu drošības zonā, kas izveidot kā buferzona starp abām valstīm un kurā patrulē ANO spēki.

"Abas puses kaut kam gatavojas. Tad pagaidu drošības zonā novērotas pazīmes, ka abas puses pastiprinājušas savu aizsardzību. Dažviet pārvietots liels skaits karavīru," sacīja ANO pārstāvis.

Oktobrī Eritreja aizliedza ANO helikopteru lidojumus tās gaisa telpā, tādējādi ierobežojot 3300 miera uzturētāju lielās ANO misijas Eritrejā un Etiopijā (UNMEE) spējas novērot militāro aktivitāti un veikt slimo cilvēku evakuāciju.

UNMEE novēro reģionu starp divām Ziemeļāfrikas valstīm, kā to paredz 2000.gada decembra miera līgums, kas izbeidza divu gadu ilgušo karu par robežu.

Eritrejas valdība nav minējusi aizlieguma iemeslus, bet UNMEE amatpersonas sacīja, ka pēc šī aizlieguma ieviešanas ANO spēki spēj novērot tikai 40% buferzonas.

ANO palielinājusi draudu drošības līmeni šajā reģionā un no tā atsaukusi daļu starptautiskā personāla.

Karš starp abām Āfrikas valstīm risinājās no 1998. līdz 2000.gadam un prasīja aptuveni 70 000 cilvēku dzīvības.

Saskaņā ar vienošanos par konflikta izbeigšanu abas puses piekrita pieņemt neatkarīgas komisijas lēmumu par to, kur atradīsies robeža starp abām valstīm.

Taču Etiopija nebija apmierināta ar 2002.gada aprīlī izstrādāto robežas plānu, kas paredz Eritrejai piešķirt robežpilsētu Badmi, kur aizsākās karš. Eritreja ir apmierināta ar robežas līniju.

ANO Drošības padome šomēnes pieņēma rezolūciju, aicinot Etiopiju "pilnībā akceptēt robežkomisijas lēmumu un spert nepieciešamos soļus, lai komisija varētu atbilstoši un galīgi demarķēt robežu".

1000 kilometru garā robeža starp Etiopiju un Eritreju stiepjas cauri vienai no nelīdzenākajām teritorijām Āfrikas ragā. Pašlaik visas robežas garumā ir izvietoti 4200 ANO miera uzturēšanas spēku karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!