Eiropas Savienība iesniegusi ANO Cilvēktiesību komisijai rezolūciju, kurā aicina nosodīt Krievijas drošības spēku izdarītos cilvēktiesību pārkāpumus Čečenijā, norādot, ka tos pienācīgi nespēj izmeklēt nedz civilās, nedz militārās tiesu varas iestādes.
Rezolūcijā pausts viedoklis, ka konflikts risināms mierīgā, politiskā ceļā, respektējot Krievijas suverenitāti un teritoriālo integritāti. Vienlaikus dokumentā aicināts izbeigt "terora uzbrukumus" Krievijā.

Bijušais Ičkerijas prezidents Aslans Mashadovs ceturtdien asi kritizēja rietumvalstis, ka tās ignorē Krievijas izdarītos cilvēktiesību pārkāpumus Čečenijā, pauzdams viedokli, ka par īstajiem teroristiem uzskatāmi Krievijas spēki.

"Domāju, ka starptautiskās kopienas attieksme pret Čečeniju ir amorāla. Visas šīs pasaules valstu līderu runas par cilvēktiesībām un cīņu pret terorismu ir augstākā mērā liekulīgas," Mashadovs sacīja intervijā interneta lapai www.chechenpress.com.

Viņš arī norādīja, ka Amerikas Savienotajām Valstīm ir savi iemesli ignorēt Krievijas cilvēktiesību pārkāpumus. "Amerikāņi spēlē ar Krieviju paši savu spēli un diemžēl nereti liek lietā Čečenijas kārti," Mashadovs uzsvēra. "Es nešaubos, ka patiesībā viņi labi zina, kas ir īstais terorisms."

Līdzīgu viedokli šonedēļ pauda arī cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Memorial". Pēc tās rīcībā esošajiem datiem, šā gada pirmajos trijos mēnešos vien Čečenijā sagūstīti 78 cilvēki, un par 41 no viņiem kopš tā laika nav ziņu. Organizācija uzskata, ka par daudziem cilvēku pazušanas gadījumiem atbildīgi promaskaviskā Čečenijas prezidenta Ahmada Kadirova drošības spēki.

Šonedēļ mediji ziņoja, ka Kadirovs apsolījis garantēt Mashadova drošību, ja bijušais Ičkerijas republikas prezidents padotos varas iestādēm.

Taču Mashadovs, kas pats vairākkārt aicinājis Maskavu sākt miera sarunas, uzsvēra, ka nepadosies. "Čečenu militārās akcijas ir atbilde uz Krievijas agresiju. Mēs varam panākt un panāksim, lai Krievija izved savus spēkus no Čečenijas," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!