25 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis aicina izbeigt cilvēktiesību pārkāpumus vairākās Neatkarīgo Valstu Sadraudzības valstīs, norādīts dokumentā, kas piektdien pieņemts, noslēdzot Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas divu nedēļu cilvēktiesību konferenci Varšavā.
Savienība paudusi bažas par cilvēktiesību situāciju Turkmenistānā, Uzbekistānā un Baltkrievijā, kā arī par neseno Krievijas žurnālistes un asas Kremļa kritiķes Annas Poļitkovskas noslepkavošanu Krievijā.

"Mēs aicinām Krievijas varas iestādes darīt visu, lai aizsargātu žurnālistus un cilvēktiesību aizstāvjus," teikts dokumentā.

Pievēršoties Turkmenistānai, ES aicinājusi veikt neatkarīgu izmeklēšanu par žurnālistes Ogulsaparas Muradovas nāvi apcietinājumā.

Savienība ir noraizējusies arī par daudzu cilvēktiesību aizstāvju un žurnālistu vajāšanu un aizturēšanu Uzbekistānā. Tā aicinājusi Taškentu atteikties no spīdzināšanas, noteikt nāvessoda moratoriju un vēlāk to pilnīgi atcelt.

ES mudinājusi Baltkrievijas varas iestādes izbeigt pilsoniskās sabiedrības aktīvistu vajāšanu Baltkrievijā un ievērot demokrātijas principus.

Tā kritizējusi martā notikušās prezidenta vēlēšanas, norādot, ka opozīcijas kandidātiem tajās nav nodrošināta pienācīga iespēja paust savu viedokli medijos, bet pēc vēlēšanām opozīcijas politiķi ar apšaubāmiem ieganstiem apcietināti.

Konferencē piedalījās arī Parīzē bāzētā Starptautiskā cilvēktiesību federācija (FIDH), kas aicināja starptautisko sabiedrību pastiprināt kopīgos pūliņus, lai pasargātu cilvēktiesību aizstāvjus un žurnālistus NVS reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!