Eiropas Savienības (ES) ārpolitikas šefs Havjers Solana otrdien aicināja Maķedoniju atlikt malā emocijas 18 gadus ilgstošajā strīdā ar Grieķiju par šīs republikas nosaukumu, kas iesaldējis Maķedonijas integrāciju Eiropas blokā.

Strīds par nosaukumu ir "svarīgs jautājums, kas jāatrisina, un es lūdzu visus atlikt malā emocijas", žurnālistiem Skopjē teica Solana pēc tikšanās ar Maķedonijas premjerministru Nikolu Grujevski.

Solana aicināja Maķedonijas un Grieķijas valdības nelaist garām izdevību un izmantot sarunas, kas risinās šajā jautājumā ASV speciālā sūtņa Metjū Nimeca vadībā.

"Uzskatu, ka tā ir izdevība, un lūdzu premjerministru nelaist to garām," viņš teica kopā ar Grujevski sarīkotajā mediju konferencē.

Skopje un Atēnas strīdas par tiesībām uz Maķedonijas nosaukumu kopš 1991.gada, kad šī bijusī Dienvidslāvijas republika pasludināja neatkarību, jo tāds pats nosaukums ir arī kādai Grieķijas ziemeļu provincei.

Pagājušajā gadā Grieķija izmantoja savas veto tiesības, lai bloķētu uzaicinājumu Skopjei pievienoties NATO, un sola dot "zaļo gaismu" Maķedonijas tālākai integrācijai Eiropas Savienībā tad, kad tā būs atrisinājusi strīdu ar savu ziemeļu kaimiņvalsti par nosaukumu.

Solana teica, ka Maķedonija "tuvākajās dienās var gaidīt labas ziņas" par bezvīzu režīma ieviešanu tās pilsoņiem ceļošanai uz lielāko daļu ES dalībvalstu.

Grujevskis pauda optimismu par iespējām pildīt atlikušās saistības, lai panāktu atbilstību Šengenas bezvīzu zonas kritērijiem.

Eiropas Savienībai vēl jānosaka datums, kad sāksies iestāšanās sarunas ar Maķedoniju, kura oficiāli kļuva par ES kandidātvalsti 2005.gada decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!