Eiropas Komisija (EK) pirmdien paziņoja, ka vienīgi Grieķijai ir tiesības ražot fetas sieru, kuru šajā Vidusjūras valstī no aitas un kazas piena maisījuma izgatavo jau vairāk nekā seštūkstoš gadu.
Līdz ar to Eiropas Savienība beidzot ir atzinusi, ka feta pelnījusi tādu pašu aizsardzību kā franču Rokforas siers un britu "Blue Stilton".

Ražotājiem citās valstīs dota iespēja piecu gadu laikā nomainīt to izgatavotā fetas siera nosaukumu vai arī tiem pakāpeniski jāatsakās no populārā grieķu produkta ražošanas.

EK jau agrāk centās pasargāt fetas siera grieķisko identitāti, bet dažas Eiropas Savienības dalībvalstis uzskatīja, ka vārds "feta" jau ir kļuvis par sugas vārdu, un Eiropas Tiesa 1999.gadā nolēma, ka nav pietiekami daudz faktu, kas saistītu šo sieru ar tā ģeogrāfisko izcelsmi.

Taču EK norāda, ka tai ir vairāk informācijas, kas apliecina, ka patērētājiem fetas siers galvenokārt saistās ar Grieķiju un ka citās valstīs šis siers tiek gatavots, izmantojot govs pienu un citas ražošanas tehnoloģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!