Bijusī Austrijas ārlietu ministre un pašreizējā Eiropas Savienības (ES) ārlietu komisāre Benita Ferero-Valdnere pirmdien paziņoja, ka kandidēs uz UNESCO ģenerāldirektora amatu.

Savā oficiālajā paziņojumā Parīzē viņa lika skaidri saprast, ka vairs nekandidēs uz otro termiņu Eiropas Komisijā, kurā viņa pēdējos piecus gadus atbildēja par ārlietām.

Pēc viņas teiktā, viņas karjera bijusi "tiltu būvēšanas starp dažādām kultūrām". Tagad viņa vēlas dot savu ieguldījumu, lai "no jauna aktivizētu UNESCO darbību". Viņai ir labas izredzes ieņemt šo augsto amatu, "pat ja tā nav vienkārša izvēle".

Viņas programmas galvenie punkti ir kultūru dažādības veicināšana, sieviešu lomas nostiprināšana un principa "izglītību visiem" stimulēšana.

Viņa atteicās no komentāriem par savu galveno sāncensi - Ēģiptes kultūras ministru Faruku Hosni, kurš izraisīja pretrunīgu reakciju ar savu apgalvojumu, ka "nekavējoties sadedzinās" izraēliešu grāmatas, ja atradīs tās Ēģiptes bibliotēkās.

Jautāta, vai pēc Spānijas un Japānas pārstāvju atrašanās šajā amatā (pašlaik to ieņem Koičiro Macuura) nav pienācis laiks atdot to kādam no trešās pasaules, viņa atbildēja: "Svarīgi nav tas, kuri tiek iecelti šajā amatā, bet gan vai viņi pieņem lēmumus, kas palīdz visiem."

Ferero-Valdneres kandidatūru izvirzīja Austrija un Kolumbija. Viņai stāsies pretī vēl septiņi kandidāti. Līdz ar Hosni tie ir no Lietuvas, Bulgārijas, Krievijas, Ekvadoras, Beninas un Tanzānijas.

Jauno ģenerāldirektoru septembrī nominēs izpildpadome un oktobrī oficiāli apstiprinās vispārējā konference.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!