Eiropas Savienība Armēnijai samaksās trīs miljonus eiro, lai tā pārdēvētu arī Latvijā labi pazīstamos konjakus par armēņu brendijiem, vēsta "Eurasia Net".

Eiropas Savienības likumi par konjaku atzīst vienīgi Francijas dienvidrietumos Konjakas reģionā no specifiskām vīnogām ražotu alkoholisku dzērienu.

Armēnija piekrita pārtraukt vārda "konjaks" izmantošanu kā daļu no savstarpējās partnerības līguma, kas stājās spēkā martā. Parlaments konkrēto atrunu pieņēma 10. jūnijā, līdz ar ko arī Armēnija saņem līgto summu.

Līgums, kas slēgts jau 2017. gadā, paredz, ka Armēnija savus konjakus par konjakiem pārtrauks dēvēt līdz 2032. gadam. Rietumvalstīs dzēriens jau labu laiku tiek tirgots arī kā armēņu brendijs, kā, visticamāk, tas tiks dēvēts arī turpmāk.

Savukārt kirilicā Armēnijas alkohola ražotāji arī turpmāk uz dzērienu iepakojumiem uzrakstu "коньяк" ("konjak") drīkstēs rakstīt, paredz līgums ar ES. Tas nozīmē, ka vairumā bijušo padomju republiku zīmola maiņa nebūs nepieciešama.

Krievija ir Armēnijas dzērienu lielākais importētājs (ap 84% 2019. gadā), kamēr uz Eiropas Savienību tiek eksportēti tikai 3,5% armēņu brendija. Kopumā šis dzēriens pērn veidojis gandrīz 8% no eksporta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!