Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība piektdien paziņojusi, ka ASV apgalvojumi par ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā pastiprina nepieciešamību pēc ANO inspektoru klātbūtnes Sīrijā un centieniem rast politisku risinājumu šim konfliktam.

ES augstākā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone norādīja, ka savienība ar lielām bažām uzklausījusi Baltā nama slēdzienu par ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā.

Eštone norādīja, ka Vašingtonas paziņojums un citas līdzīgas liecības, kas cirkulē apkārt, vairāk kā jebkad apstiprina nepieciešamību pēc ANO misijas Sīrijā, lai noskaidrotu situāciju uz vietas un izdibinātu, vai ziņas par ķīmisko ieroču izmantošanu ir patiesas.

Vienlaikus tas pastiprina arī nepieciešamību pēc politiska risinājuma Sīrijas konfliktam, norādīja Eštone, piebilstot, ka starptautiskā sabiedrība, cerams, tagad centīsies ātrāk panākt progresu šajā jautājumā.

Eštone norādīja, ka steidzami nepieciešams virzīt uz priekšu politisko procesu, sākot ar Sīrijas miera konferenci, kur ES darīšot visu iespējamo, lai gūtu sekmīgus rezultātus.

ASV prezidenta Baraka Obamas padomnieka vietnieks nacionālās drošības jautājumos Bens Rodss ceturtdien paziņoja, ka Sīrijas režīms pret nemiernieku spēkiem izmantojis ķīmiskos ieročus, un šajos uzbrukumos nogalināti līdz pat pusotram simtam cilvēku.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs piektdien atzinīgi novērtēja ASV lēmumu dalīties šajā izlūkdienestu iegūtajā informācijā ar starptautisko kopienu un norādīja, ka arī Lielbritānijas rīcībā ir pierādījumi par ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā.

Londona ir iepazīstinājusi ar šiem pierādījumiem ANO izmeklētājus un "sadarbojas ar sabiedrotajiem, lai iegūtu vairāk un labāku informāciju par situāciju uz vietas", norādīja Heigs.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus, un tajā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 93 000 cilvēku, arī vismaz 6500 bērnu, liecina jaunākie dati, kurus ceturtdien atklātībai nodevis ANO cilvēktiesību birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!