Otrdien Briselē ES ārlietu ministri pauda atbalstu ANO Īpašā pārstāvja Marti Ahtisāri (Martti Ahtisaari) priekšlikumiem par Kosovas nākotnes statusu, informēja Latvijas Ārlietu ministrijas Preses centrā.
Piedaloties diskusijā ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmē, Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks uzsvēra, ka Eiropas Savienības vienota pozīcija šajā jautājumā ir būtiska, un atzīmēja, ka ir svarīgi dot skaidru signālu visiem, ka šis Kosovas risinājums nav uzskatāms par precedentu.

2.februārī Ahtisāri iepazīstināja Serbijas un Kosovas oficiālos pārstāvjus ar Kosovas statusa noregulējuma pagaidu plānu. Tas paredz stabilu un rīcībspējīgu Kosovu, kuras pārraudzību zināmu laiku veiktu starptautiskā sabiedrība ar starptautisko civilo, policijas un militāro spēku klātbūtni.

Saskaņā ar Ahtisāri priekšlikumiem, Kosovai ir paredzēta sava konstitūcija, tiesības slēgt starptautiskus līgumus, sava tiesiskā sistēma un policija.

Kas attiecas uz pašpārvaldi, tad Kosovā dzīvojošajai serbu minoritātei paredzēta ievērojama municipālā autonomija. Priekšlikumi paredz arī vispārējo un pašvaldību vēlēšanu noorganizēšanu Kosovas provincē.

ES apliecināja savu gatavību īstenot nozīmīgu lomu statusa risinājuma īstenošanā.

ANO Īpašais pārstāvis Ahtisāri informēja ministrus, ka pēc konsultācijām ar abām pusēm, kuras tiek plānotas 21.februārī, viņš iesniegs savus priekšlikumus ANO Drošības padomei šī gada martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!