Eiropas Savienība (ES) svētdien aicināja Maroku izvest karaspēku no nelielās Vidusjūras salas Perehilas, uz kuru pretendē ES dalībvalsts Spānija.
"Eiropas Savienība pauž pilnīgu solidaritāti ar Spāniju un aicina Maroku nekavējoties atvilkt savus spēkus," paziņoja ES prezidējošā Dānija.

Maroka ceturtdien izvietoja ap 10 karavīru neapdzīvotajā salā, kura Spānijā pazīstama kā Perehila un Marokā - kā Leila. Sala atrodas netālu no Gibraltāra un Spānijai piederošā Seutas anklāva Ziemeļāfrikā.

Reaģējot uz šo iebrukumu, Spānija piektdien nosūtīja trīs karaflotes patruļkuģus, kuri noenkurojās pie salas, un pastiprināja savu militāro klātbūtni citās salās netālu no Marokas. Spānija arī nosūtīja trīs karakuģus uz Seutas un Meliļas anklāviem, un četri Spānijas kara helikopteri turpināja patrulēt šajā rajonā.

Arābu līga, kuras dalībvalsts ir Maroka, sestdien atbalstīja Marokas pretenzijas uz šo salu. "Līgas nostāja ir atbalstīt Marokas nostāju attiecībā uz Leilas salu, kas ir Marokai piederoša sala," reportieriem paziņoja līgas ģenerālsekretārs Amrs Musa pēc telefonsarunas ar Marokas ārlietu ministru Muhammedu Benaisu.

Spānija svētdien solīja īstenot savas pretenzijas uz Perehilu "valodā, kuru visi saprastu", bet atteicās paskaidrot, kādu rīcību tā veiks pret Maroku.

Aizstāvot karakuģu nosūtīšanu uz ūdeņiem pie Perehilas, Spānijas ārlietu ministre Ana de Palasjo intervijā laikrakstam "El Mundo" sacīja, ka Spānija "darījusi, kas tai bija jādara". Ministre atteicās paskaidrot, cik ilgu laiku Spānija ir gatava dot Marokai karaspēka izvešanai no salas.

Maroka apgalvoja, ka nosūtījusi karaspēku uz šo salu, lai "labāk cīnītos pret cilvēku kontrabandu un terorismu", un sestdien aicināja Spāniju "izvest savu karaspēku no Marokas teritoriālajiem ūdeņiem".

Starp Spāniju un Maroku pastāv domstarpības arī citos jautājumos: par nelegālo imigrāciju no Ziemeļāfrikas uz Spāniju, ES un Marokas zvejas vienošanās neatjaunošanu, bijušās Spānijas kolonijas Rietumsahāras piederību un naftas ieguvi pie Spānijai piederošajām Kanāriju salām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!