Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien apstiprinājis vienošanos, saskaņā ar kuru ASV tiesībsargājošajām iestādēm būs pieejami no Eiropas Savienības (ES) uz ASV lidojošo aviopasažieru dati, vēsta raidsabiedrība BBC.

Par likumprojektu nobalsoja 409 EP deputāti, bet pret bija 226. Tas dod tiesības ASV izmantot datus par pasažieriem, kas fiksēti aviokompāniju sarakstos. Likumprojekts paredzēts cīņai pret terorismu.

Pasažieru sarakstos ir tādi dati kā vārdi, adreses, telefona un kredītkaršu numuri, ēdienu izvēle un medicīniskā informācija.

Likumprojekta atbalstītāji uzskata, ka tas ir liels solis cīņā pret terorismu. "Mēs esam bijuši liecinieki vairākiem transatlantisko avioreisu spridzināšanas mēģinājumiem pēdējo gadu laikā. Tagad mums ir iespēja apturēt teroristus un mēs rīkotos muļķīgi, ja neizmatotu šo iespēju," teica Martins Kalanans, kurš ir EP konservatīvās grupas vadītājs.

Tomēr daudzi deputāti, kas balsojuši pret likumprojektu, norāda, ka tas aktualizē daudzus jautājumus, uz kuriem nav atbildes. To starpā, kā ASV iestādes izmantos datus un kam tie būs pieejami.

"Šī vienošanās, diemžēl, neatbilst mūsu prasībām, tā neaizsargā Eiropas pilsoņu tiesības, kuriem šajā situācijā nav piemērotas juridiskās kontroles iespējas, tāpēc mēs nevaram atbalstīt šo vienošanos," savus uzskatus pauda EP deputāte no Holandes Sofija Intlvelda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!