Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sēdes dalībnieki kopumā panākuši vienošanos par aviopasažieru datu reģistra ieviešanu, kas būtu līdzeklis cīņai pret terorismu, pa tālruni no Briseles pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), kurš šodien piedalījās padomes sanāksmē.

Ministrs norādīja, ka Latvija ir gatava stingriem pasākumiem, taču vispirms nepieciešams spert pirmo soli - direktīva par reģistra ieviešanu obligāti šogad jāpieņem Eiropas Parlamentam.

Kozlovskis atkārtoja jau iepriekš pausto, proti, Latvija aviopasažieru datu reģistru varētu ieviest nākamā gada sākumā. Šobrīd tiekot strādāts pie tehniskām detaļām. Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavoto Pasažieru datu apstrādes likumu valsts sekretāru sanāksmē izsludināja šovasar. IeM noskaidroja, ka šobrīd šis jautājums ir saskaņošanas stadijā. Precizēto likumprojekta redakciju vēlreiz skaņos ar ministrijām un tad virzīs uz valdību.

Vakar ES ministriem bijusi tikšanās ar interneta industrijas pārstāvjiem, piemēram, "Google", "Twitter" un "Facebook", lai maksimāli nepieļautu teroristu organizācijas "Daesh" ("Islāma valsts") propagandu un naida runas izplatīšanos internetā. Panākta vienošanās, ka šādas tikšanās tiks organizētas arī turpmāk, norādīja Kozlovskis.

Ministrs arī pastāstīja, ka nolemts stiprināt Eiropas policijas biroja "Eiropol" šovasar izveidoto vienību, kas nodarbojas ar teroristu propagandas identificēšanu. Rezultāti liecina, ka no jūlija vidus līdz novembra sākumam konstatēti vairāk nekā 1000 aizdomīgi informācijas gadījumi un lielākā daļa no tiem internetā jau izdzēsti.

Šodienas padomes sanāksmes darba kārtībā arī bija jautājumi par migrāciju. Kā pastāstīja Kozlovskis, neskatoties uz iepriekš izskanējušajām baumām, dienaskārtībā nebija asu diskusiju par tā saukto mazo Šengenu. Ar "mazo Šengenu" tiek domātas tās valstis, kuras, saskaroties ar lielāko migrantu spiedienu, varētu ieviest pastāvīgu kontroli uz iekšējām robežām.

"Šodien bija runa par Šengenas ārējās robežas stiprināšanu. Sanāksmē tika panākta vienošanās par papildu kapacitāti Grieķijai, lai neviena trešās valsts piederīgā persona nevar šķērsot brīvi ES, ja viņa nav reģistrēta. Tas nozīmē, ka jānoņem pirkstu nospiedumi, bet Grieķijai šīs kapacitātes trūkst, tāpēc Eiropas Komisija piešķirs papildu līdzekļus, lai nodrošinātu tehnisko kapacitāti personu identificēšanai," norādīja ministrs.

Sanāksmē arī panākta vienošanās, ka Grieķijā tiks izvietota ES robežapsardzes aģentūrā "Frontex" ātrās reaģēšanas vienība cīņai ar nelegālo imigrāciju.

Šodienas sanāksmē nekādas citas jaunas būtiskas iniciatīvas netika izvirzītas. Ministri vienojās, ka jāievieš praksē iepriekš panāktās politiskās vienošanās. Tas pats attiecas arī uz Latviju, norādīja Kozlovskis.

Jau ziņots, ka iepriekšējā padomes sanāksmē 20. novembrī ES dalībvalstis vienojās nekavējoties pastiprināt visu ceļotāju, tostarp Eiropas valstu pilsoņu, pārbaudi uz Šengenas zonas ārējām robežām.

Turpmāk visām personām, kas dodas uz un no trešajām valstīm, pārbaudīs pases datus ar atbilstošām datu sistēmām. Ņemot vērā minēto, sanāksmē Briselē centrālais jautājums ir pasažieru datu reģistra obligāta ieviešana līdz šī gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!