Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) ir atcēlusi 2002.gadā noteiktās sankcijas pret 81 Zimbabves amatpersonu un vairākām šīs valsts firmām, taču saglabā tās pret valsts prezidentu, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Šis lēmums pieņemts pēc "veiksmīgā, mierīgā un uzticamā" referenduma par jauno Zimbabves konstitūciju, kas notika martā, vēsta ES amatpersonas.

Sankcijas joprojām ir spēkā pret Zimbabves prezidentu Robertu Mugabi un desmit viņa tuvākajiem līdzgājējiem, vēsta aģentūra "Reuters". Jaunā konstitūcija, kuru atbalstījis gan prezidents, gan premjers, paplašina pilsoniskās tiesības Zimbabvē. Tā garantē arī daudz brīvākas un demokrātiskākas vēlēšanas.

"ES vienprātīgi nolēma atcelt sankcijas pret 81 amatpersonu un astoņām organizācijām," sacījusi ES augstā ārlietu pārstāve Katrīna Eštone, norādot, ka sankciju atcelšana ir tieši saistīta ar veiksmīgo konstitūcijas apstiprināšanu.

Iepriekš vairākas amatpersonas norādījušas, ka ES uzliktās sankcijas būtiski kavē Zimbabves ekonomisko attīstību.

ES sankcijas, tostarp ieceļošanas aizliegumu ES valstīs, Zimbabves amatpersonām noteica 2002.gadā. Tā ES reaģējusi uz cilvēktiesību pārkāpumiem un politisko vajāšanu, kuru atbalsta Mugabi pastāvošais režīms. Mugabi un viņa labā roka, valsts premjers Morgans Tvansgirai, joprojām ir pie varas, 2008.gadā vardarbīgi apstrīdot viņiem nelabvēlīgos vēlēšanu rezultātus.

Jau vēstīts, ka jaunā konstitūcija piešķir plašākas pilnvaras parlamentam, bet ierobežos prezidentu. Tomēr likumam nav atpakaļejoša spēka, kas nozīmē, ka Mugabe, ja viņu atkārtoti ievēlēs, varēs valdīt vēl desmit gadus, skaidro CNN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!