Trešdien Minskā notikusi Eiropas Savienības (ES) ārlietu koordinatora Havjera Solanas tikšanās ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, tādējādi apstiprinot, ka pēc ilgstoša atsaluma perioda iespējama Minskas un Eiropas attiecību uzlabošanās.

"Šīs tikšanās galvenais mērķis ir tiešā sarunā pateikt, ko mēs esam gatavi darīt, lai attiecības starp mūsu valsti un ES padarītu ciešākas un tajās būtu vairāk uzticības," sacīja Lukašenko. "Es dodu priekšroku atklātai un godīgai politikai, pat ja tas rada sarūgtinājumu. Mēs teiksim patiesību par to, ko mēs varam darīt un ko nevaram."

Nedz vidutājiem no ārpuses, nedz valsts iekšienes abu pušu attiecību attīstības procesu nevajadzētu ietekmēt, sacīja prezidents. "Tirgum nav vietas attiecību attīstībā."

Solana esot aicinājis veidot normālas attiecības ES un Baltkrievijas starpā, teikts Lukašenko administrācijas izplatītajā paziņojumā.

Pirms sarunām ar Lukašenko Solana tikās ar Baltkrievijas opozīcijas līderi, prestižās Andreja Saharova cilvēktiesību balvas ieguvēju Aleksandru Miļinkeviču.

"Dialoga atsākšana ir vēsturiska izdevība Baltkrievijai un svarīgs solis Eiropai," pēc tikšanās ar Solanu sacīja Miļinkevičs.

"Bet cik tālu Baltkrievijas varasiestādes ir gatavas iet liberalizācijas procesā? Varbūt tās ir gatavas veikt progresu ekonomikas jomā, bet ne politikā," vaicāja opozīcijas kustības "Za Svobodu" līderis.

Atbildot uz Minskas veiktajiem demokrātijas ierobežojumiem un režīma vēršanos pret opozīciju, Rietumvalstis pret Baltkrieviju un tās vadītājiem bija noteikušas sankcijas. Tomēr tagad Minska ir spērusi vairākus soļus lielākas atklātības virzienā, cita starpā arī atbrīvojusi no cietuma ieslodzītos opozīcijas aktīvistus.

Līdz pagājušā gada oktobrim Lukašenko un citiem Baltkrievijas vadītājiem iebraukšana ES bija liegta, bet tad savienības ārlietu ministru sanāksmē tika nolemts šo aizliegumu atcelt.

Ja Baltkrievijas progress demokratizācijas ceļā turpināsies, tā var tikt iekļauta ES jaunajā programmā "Austrumu partnerattiecības", ko Brisele plāno izveidot kopīgi ar Armēniju, Azerbaidžānu, Gruziju, Moldovu un Ukrainu.

Programmu paredzēts atklāt Prāgā maijā, bet lēmumu par Baltkrievijas dalību tajā ES vēl nav pieņēmusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!