Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu enerģētikas ministri sanāksmē Briselē pirmdien vienojušies par nepieciešamību mazināt bloka enerģētikas atkarību no Krievijas, otrdien vēsta laikraksts "Kommersant".

Par pirmo soli uz lielāku enerģētikas neatkarību kļūs janvāra beigās ieplānotais augsta līmeņa forums, kurā piedalīsies "Nabucco" projekta dalībnieki. "Nabucco" paredz gāzes vada būvniecību, apejot Krieviju.

Kā norāda laikraksts, "tagad pat tādi senie Maskavas "Nord Stream" un "South Stream" projektu partneri kā Vācija un Ungārija paziņo par gatavību strādāt pie konkurējošiem projektiem".

Turklāt eksperti esot pārliecināti, ka Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" lomas mazināšanās Eiropas gāzes tirgū ir neizbēgama.

27 ministri sanāksmē apsprieduši pašreizējā Krievijas un Ukrainas gāzes konflikta stratēģiskās un tālejošas sekas ES enerģētiskai drošībai. "Visi ir ieinteresēti, lai nekas tāds vairs neatkārtotos," norāda laikraksts ar atsauci uz avotu Eiropas Komisijā.

Ministri apstiprinājuši virzību uz enerģijas piegāžu avotu diversificēšanu, kā arī atjaunojamās enerģijas izmantošanas palielinājumu līdz 2020. gadam.

"Kommersant" atgādina, ka par nepieciešamību mazināt energoatkarību no Krievijas Briselē sāka runāt uzreiz pēc Dienvidosetijas konflikta pagājušā gada augustā.

Kā vienu no alternatīvām Krievijas gāzes piegādēm Brisele izskata dienvidu gāzes tranzīta koridora izveidošanu, kas paredz gāzes vadu būvniecību, kas Eiropu savienotu ar Aizkaukāza reģionu, Centrālo Āziju un Tuvajiem Austrumiem, apejot Krievijas teritoriju.

Daži no šādiem gāzes vadiem jau ir uzbūvēti. 2007. gada novembrī tika pabeigts 296 kilometrus garš gāzes vads starp Turciju un Grieķiju, kura caurlaide veido septiņus miljardus kubikmetru gāzes gadā. 2012. gadā vada caurlaide tiks palielināta līdz 11 miljardiem kubikmetru gāzes gadā, savukārt pašam gāzes vadam būs jākļūst par vienotas gāzes tranzīta sistēmas "Interconnector" daļu, kas apvienos Turciju, Grieķiju un Itāliju.

Savukārt viena miljarda kubikmetru Azerbaidžānas gāzes tiešajām piegādēm Grieķijai no šī gada aprīļa tiks izmantots Turcijas-Grieķijas gāzes vads. Turcijā Azerbaidžānas gāze nonāk pa gāzes vadu Baku-Tbilisi-Erzurum, kas tika palaists 2006. gada decembrī.

Tomēr par galveno energoapgādes avotu diversifikācijas objektu Eiropā joprojām paliek "Nabucco" projekts, kuru uzskata par alternatīvu Maskavas lobētajiem "Nord Stream" un "South Stream" gāzes vadu projektiem.

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins jau izteicies, ka gadījumā, ja ES sāks meklēt citus piegādātājus, Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" ar to tikšot galā. Pēc viņa vārdiem, Krievija tad sākšot aktīvāk strādāt Āzijas tirgus vierzienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!