Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ziemeļmaķedonijas politiskie līderi svētdien vienojušies aprīlī rīkot parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, šādu lēmumu pieņemot pēc tam, kad Eiropas Savienība (ES) bija nobloķējusi iestāšanās sarunu sākšanu ar Skopji.

"Mēs esam panākuši konsensu, ka vēlēšanas tiks rīkotas 2020.gada 12.aprīlī," pēc politisko līderu sanāksmes pie prezidenta Stevo Pendarovska sacīja premjerministrs Zorans Zaevs.

ES līderi piektdien nespēja vienoties par sarunu sākšanu ar Ziemeļmaķedoniju Francijas. Nīderlandes un Dānijas iebildumu dēļ.

Zaevs vēl sestdien ierosināja rīkot pirmstermiņa vēlēšanas, ES lēmumu nodēvējot par "vēsturisku kļūdu". Iestāšanās sarunu sākšana ilgu laiku bijis svarīgs viņa valdības mērķis.

No premjera amata Zaevs atkāpsies 3.janvārī, un tad tiks izveidota tehniska valdība, nolēma politiskie līderi.

Atbilstoši likumam premjeram jāatkāpjas 100 dienas pirms vēlēšanām, un parlamentam būs jāapstiprina tehniskā valdība, kurā būs pārstāvēta kā līdzšinējās valdības, tā opozīcijas politiskie spēki.

"Visu partiju vienbalsīgs uzskats ir, ka eiroatlantiskā integrācija ir mūsu mērķis, un šis mūsu valsts virziens tiks saglabāts," pēc sanāksmes žurnālistiem sacīja premjers.

Zaevs un viņa vadītie sociāldemokrāti nāca pie varas 2017.gadā, stājoties konservatīvās partijas "Iekšējā Maķedonijas Revolucionārā organizācija - Demokrātiskā partija par Maķedonijas nacionālo vienotību" (VMRO-DPMNE) vietā.

Visu politisko kapitālu Zaeva valdība ieguldījusi centienos sekmēt Ziemeļmaķedonijas virzību un ES un NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!