Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Ketrīna Eštone otrdien atzinīgi novērtējusi Sīrijas opozīcijas koalīcijas izveidošanu un atzinusi tās leģitimitāti, vēsta ārvalstu mediji.

"Es ar nepacietību gaidu, ka jaunā koalīcija kļūs pilnībā funkcionējoša, visaptveroša, cilvēktiesību un demokrātijas principus ievērojoša," aģentūra "RIA Novosti" citē Eštones paziņojumu.

Svētdien Katarā Sīrijas opozīcijas grupējumi vienojās par Nacionālās opozīcijas koalīcijas izveidošanu, kurai ir jāpārstāv visus valdošā prezidenta Bašara al Asada pretiniekus.

Eštone atkārtoti uzsvēra ES nostāju, ka pārejai uz demokrātiju ir jābūt politiskam procesam.

Jau vēstīts, ka Nacionālo opozīcijas koalīciju atzina Persijas līča sadarbības padomes valstis.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Sīrijas opozīcijas organizācijas svētdien sanāksmē Kataras galvaspilsētā Dohā parakstīja vienošanos par opozīcijas nacionālās koalīcijas izveidi, lai koordinēti cīnītos pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, unievēlēja par šīs koalīcijas līderi sunnītu garīdznieku Ahmedu Moazu al Hatibu.

Dokumentā norādīts, ka opozīcijas grupējumi "vienojas strādāt, lai panāktu režīma un visu tā simbolu un pīlāru krišanu", un noraida jebkādu dialogu ar Asada valdību. Tie arī nolēmuši apvienot daudzos Sīrijas nemiernieku kaujinieku grupējumus zem kopīgas militāras pavēlniecības un izveidot nacionālu tieslietu komisiju nemiernieku ieņemtiem rajoniem. Paredzēts arī izveidot pagaidu valdību, kad koalīcija būs ieguvusi starptautisku atzīšanu, un pārejas laika valdību pēc Asada režīma krišanas.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret Asada režīmu, kuros ir gājuši bojā vairāk nekā 37 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!