Foto: DELFI

Eiropas Savienība (ES) no piektdienas atzīs Turcijas, Ukrainas un Ziemeļmaķedonijas Covid-19 sertifikātus, tādējādi padarot vieglākus ceļošanas nosacījumus šo valstu pilsoņiem, pavēstījusi Eiropas Komisija (EK).

"Ekvivalences lēmumi" nozīmē, ka šo trīs valstu sertifikāti tiks sasaistīti ar ES Digitālo Covid sertifikātu sistēmu, teikts EK paziņojumā.

ES sertifikāts ir apliecinājums tam, ka tā uzrādītājs ir vakcinējies pret Covid-19 ar Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) apstiprinātu vakcīnu, izveseļojies pēc saslimšanas ar Covid-19 vai arī viņam ir nesen veikta testa negatīvs rezultāts.

Turcija, Ukraina un Ziemeļmaķedonija savukārt atzīs ES sertifikātus.

"Esmu iepriecināts konstatēt, ka pastāvīgi aug to valstu saraksts, kas ievieš ES Digitālā Covid sertifikātā balstītu sistēmu un ka mēs uzstādām starptautiskus standartus," norādīja ES tieslietu komisārs Didjē Reinderss.

"Tas palīdzēs sekmēt drošu ceļošanu arī ārpus mūsu savienības robežām.

Lēmumos ir atruna attiecībā uz vakcīnām.

ES atzīsts četras vakcīnas - "BioNTech/Pfizer", "AstraZeneca", "Moderna" un "Johnson & Johnson".

ES valstis var lemt arī par citu vakcīnu apstiprināšanu.

Ukrainas vakcīnu portfelī ir šīs četras, kā arī Ķīnas vakcīna "Sinovac".

Turcija un Ziemeļmaķedonija apstiprinājusi Ķīnas vakcīnas "Sinovac" un "Sinopharm", Krievijas "Sputnik V" līdzās "BioNTech/Pfizer" un "AstraZeneca".

ES jau ir ekvivalences vienošanās ar Šveici, un tiek gatavota vienošanās ar ASV.

ES nav ekvivalences vienošanās ar bijušo dalībvalsti Lielbritāniju. Tiesa gan, vairākas ES valstis atzīst Lielbritānijas sertifikātu, lai atvieglotu iebraukšanu pilnībā vakcinētiem ceļotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!