Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) pirmdien apsolīja palīdzēt līdzās nelegālo imigrantu Balkānu maršrutam izveidot uzņemšanas centrus līdz 100 000 cilvēku, šādi cenšoties mazināt spriedzi uz bloka austrumu robežām.

Ar šādu paziņojuma pēc ārkārtas sarunām, kurās piedalījās desmit ES valstu, kā arī Albānijas, Serbijas un Maķedonijas līderi, klajā nāca Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

"Kopīga migrācijas plūsmu vadība ir vienīgais veids, kā atjaunot kārtību, kā palēnināt nekontrolēto cilvēku plūsmu. Nekontrolēta cilvēku plūsma ir jāaptur," preses konferencē Briselē paziņoja Junkers. "Tā nevar būt, ka 2015.gada Eiropā cilvēki ir pamesti rūpēties paši par sevi, guļ laukos," piebilda EK prezidents.

Bulgārija, Rumānija un Serbija sestdien brīdināja, ka varētu slēgt robežas, lai nepieļautu, ka tās kļūst par "buferzonu" tūkstošiem nelegālo imigrantu, kas vēlas nokļūt ES.

Līdz ar uzņemšanas centru izveidošanu, kas tiks nodrošināti ar ANO bēgļu aģentūras (UNHCR) palīdzību, imigrantiem tiks garantēta pajumte un paātrināta viņu reģistrācija, sacīja Junkers.

Centri ar 50 000 vietu tiks izveidoti Balkānu valstīs, tādās kā Serbija un Maķedonija, otra puse tiks izvietota Grieķijā. Tajos ietverti 30 000 vietu, kas tiks nodrošināti vēl šogad, un vēl 20 000 vietu, kas tiks sagādāti ģimenēs un īres namos ar UNHCR subsīdijām.

Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, kopumā ieradušies jau vairāk nekā 680 000 nelegālo imigrantu.

Viņu lielākā daļa necenšas palikt Itālijā vai Grieķijā - pirmajās ES valstīs, kuras viņi sasniedz -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!