Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES), Beļģija, Čehija, Vācija, Itālija un Lielbritānija izsaukušas Baltkrievijas vēstniekus saistībā ar lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnas nosēdināšanu Minskā.

Eiropas Savienība (ES), Beļģija, Čehija, Vācija, Itālija un Lielbritānija izsaukušas Baltkrievijas vēstniekus saistībā ar lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnas nosēdināšanu Minskā.

Baltkrievijas režīma varasiestādes svētdien piespieda aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnu, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu, nolaisties Minskā, lai aizturētu opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas štāba locekli, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju Romānu Protaseviču. Reizē ar Protaseviču tika aizturēta arī viņa draudzene Sofija Sapega, kas ir Krievijas pilsone.

"Vēstnieks Mihņevičs tika informēts par ES institūciju un ES dalībvalstu stingro nosodījumu par rīcību, ar kuru Baltkrievijas varasiestādes apdraudējušas pasažieru un apkalpes drošību," teikts ES paziņojumā.

Rietumu līderi nodēvējuši Baltkrievijas rīcību par "valsts terorismu", un gaidāms, ka ES drīzumā pastiprinās sankcijas pret Baltkrieviju.

Beļģijas ārlietu ministre Sofija Vilmesa tviterī paziņoja, ka Baltkrievijas nepamatotā un nepieņemamā rīcība nepaliks bez sekām, un aicināja atbrīvot Protaseviču.

Arī Čehijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve brīdināja, ka šāds starptautisko tiesību pārkāpums nepaliks bez atbildes.

Viņa piebilda, ka tika apdraudētas lidmašīnas pasažieru un apkalpes locekļu dzīvības. Arī viņa aicināja atbrīvot Protaseviču.

Arī Vācija izsaukusi Baltkrievijas vēstnieku saistībā ar svētdien notikušo incidentu.

"Baltkrievijas valdības līdz šim sniegtie paskaidrojumi par "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēšanos Minskā ir absurdi un nav ticami," sacīja Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss.

Viņš aicināja nekavējoties atbrīvot Protaseviču un viņa draudzeni, kā arī uzsvēra, ka Baltkrievijai jāsniedz informācija par viņu stāvokli.

Vācijas kanclere Angela Merkele tikmēr noraidījusi Baltkrievijas skaidrojumus par lidmašīnas nosēdināšanu.

"Mēs redzējām piespiedu nolaišanos, kas noveda pie aresta," pavēstīja Merkele, ierodoties ES līderu samitā, kur tiks izskatīts jautājums par jaunām sankcijām Minskai. "Visi pārējie šī "Ryanair" reisa nolaišanās izskaidrojumi ir pilnīgi neticami."

Lidsabiedrība "Ryanair" svētdien paziņoja, ka tās pasažieru lidmašīna ceļā no Atēnām uz Viļņu nosēdināta Minskas lidostā, jo no Baltkrievijas dispečeriem saņemta informācija par potenciālu drošības apdraudējumu.

Baltkrievijas Transporta ministrijas Aviācijas departamenta direktors Artems Sikorskis pirmdien paziņoja, ka draudus izteikuši grupējuma ""Hamas" karavīri". Draudu vēstule angļu valodā par lidmašīnas mīnēšanu esot nosūtīta Minskas lidostai, pavēstīja Sikorskis.

Vēstnieku izsaukusi arī Lielbritānija, kura sadarbojas ar sabiedrotajiem, lai noteiktu jaunas sankcijas Baltkrievijai, kā arī Itālija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!