Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts Dānija pirmdien brīdināja kandidātvalstis, ka iestāšanās sarunu pēdējā kārtā, kas sāksies nākamajā mēnesī, tās nesaņems vairāk finansiālās palīdzības, kā tām jau apsolīts.
ES plāno pabeigt iestāšanās sarunas ar 10 kandidātvalstīm decembra vidū gaidāmajā Kopenhāgenas sanāksmē, taču jautājums par finanšu paketi joprojām ir atklāts. "Ir iespēja kaut ko mainīt divpusējās diskusijās, taču kopējā aina liecina, ka vairāk naudas nebūs," uzrunājot Baltijas attīstības samita dalībniekus Kopenhāgenā, teica Dānijas ārlietu ministrs Pērs Stīgs Mellers.

Pēc viņa teiktā, gandrīz visi ar budžetu nesaistītie jautājumi ar kandidātvalstīm ir atrisināti un pašreizējās dalībvalstis, kas vēl nav vienojušās par turpmāko palīdzību jaunajām dalībvalstīm, vienosies par kopīgo nostāju sarunās 24. un 25.oktobrī plānotajā sanāksmē Briselē.

"Tas nozīmē, ka mums sarunām ar kandidātvalstīm ir novembris un decembris. Ar to vajadzētu pietikt," viņš teica.

Dānijas prezidentūra uzaicinājusi kandidātvalstu pārstāvjus 28.oktobrī ierasties Kopenhāgenā, lai informētu viņus par Briseles sanāksmes lēmumiem.

"Mēs neesam uzaicinājuši viņus uz Kopenhāgenu, lai piedāvātu kaut ko ultimatīvu. Taču man jāsaka, ka palielināt budžetu nav iespējams," teica Mellers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!