Foto: Reuters/Scanpix
ES diplomātiskā dienesta vadītāja Ketrina Eštone svētdien brīdināja par sekām Lībijas līderim Muamaram Kadafi un teica, ka cilvēktiesību pārkāpumi šajā valstī nekavējoties jāizbeidz.

"Kadafi un Lībijas varas iestādes zina, ka viņu nepieļaujamajai un necilvēcīgajai rīcībai būs sekas," norāda Eštone savā paziņojumā. "Cilvēktiesību pārkāpumi ir jāizbeidz tūlīt."

"Es uzsveru nepieciešamību saukt pie atbildības uzbrucējus civiliedzīvotājiem," viņa piebilda un atzinīgi novērtēja ANO Drošības padomes lēmumu nodot asinsizliešanu Starptautiskās krimināltiesas izskatīšanai.

"Starptautiskā sabiedrība necietīs nesodāmību par izdarītajiem noziegumiem," viņa teica.

ES ārlietu resora vadītāja gan negāja tik tālu kā ASV vai Francija un tieši neaicināja Kadafi nekavējoties atteikties no varas.

"Es vēlreiz mudinu viņu izbeigt vardarbību un atrisināt situāciju mierīgā ceļā, kas būtu pieņemams Lībijas tautai. Lībijas tauta ir teikusi savu vārdu un pulkvedim Kadafi ir jāieklausās," viņa sacīja.

Dažas Eiropas valstis atturas pieprasīt Kadafi tūlītēju atkāpšanos, bažījoties par saviem pilsoņiem šajā Ziemeļāfrikas valstī, vai arī, kā Itālijas un Maltas gadījumā, bažījoties par iespējamo bēgļu pieplūdumu no Lībijas.

ASV prezidents Barkas Obama aicina Kadafi "aiziet tagad" un ir pasludinājis, ka Lībijas līderis zaudējis tiesības valdīt pēc uzbrukumiem savas valsts iedzīvotājiem, lai apspiestu tautas sacelšanos.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī piektdien paziņoja, ka "Kadafi ir jāaiziet", un brīdināja par "izmeklēšanu un sankcijām" saistībā ar asiņainajām represijām pret protestētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!