Lietuva ignorējusi brīdinājumus par ekonomikas pārkaršanu, un tās nākamā gada budžetam jābūt vērstam uz ekonomiskās krīzes iegrožošanu, bet inflācijas savaldīšanai jāparedz nevis kāds viens atsevišķs līdzeklis, bet vesela pretinflācijas pasākumu sistēma, piektdien brīdinājusi Eiropas Savienības (ES) budžeta komisāre Daļa Gribauskaite, kas ieradusies vizītē dzimtajā Lietuvā.
Gada inflācija Lietuvā septembrī sasniedza augstāko līmeni desmit gados - 7,1%, bet tekošā konta deficīts otrajā ceturksnī bija 16,1% no iekšzemes kopprodukta.

Pēc komisāres teiktā, šāda situācija ir bīstama valstij, kuras finanšu sistēma ir atklāta un kura integrēta kopīgā ekonomiskajā zonā. "Turklāt tas ir tikai sākums," uzsvērusi Gribauskaite. Viņa norādījusi, ka par preventīvu pasākumu sistēmu būtu vajadzējis diskutēt jau sen, taču šāda diskusija nav dzirdama joprojām.

"Es negribētu nodarboties ar biedēšanu. Lietuva ilgu laiku neuzklausīja brīdinājumus [...] par visa Baltijas reģiona pārkaršanu, kas tika izteikti jau pirms pāris gadiem, un nu mēs redzam šīs pārkaršanas vēstnešus - nevaldāmu inflāciju un augošu tekošā konta deficītu, sacījusi komisāre.

Pat tad, ja fiskālās inflācijas iegrožošanas soļi tiks sperti nekavējoties, uz rezultātiem var cerēt tikai pēc pusgada vai deviņiem mēnešiem.

Gribauskaite prognozējusi, ka šis cenu pieaugums nav pēdējais. Viņa arī uzsvērusi, ka tā nav tikai Lietuvas, bet arī pārējo Baltijas valstu problēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!