Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis piešķirs papildu vienu miljardu eiro ANO aģentūrām, kuras piedalās bēgļu krīzes risināšanā, liecina aģentūras AFP rīcībā nonācis paziņojuma projekts no trešdien Briselē paredzētā ES dalībvalstu samita.

Tajā ES līderi norāda, ka "atbildēs uz reģionā esošo bēgļu steidzamajām vajadzībām, palīdzot ANO augstajam komisāram bēgļu lietās, Pasaules pārtikas programmai (WFP) un citām aģentūrām ar papildu vismaz vienu miljardu eiro".

Interneta vietne "Politico" vēstīja, ka paziņojuma projektā arī norādīts, ka ES sniegs papildu palīdzību Jordānijai, Libānai un Turcijai, kurās ir nokļuvis liels skaits bēgļu no Sīrijas. Palīdzību saņems arī Rietumbalkānu valstis, caur kurām bēgļi cenšas nokļūt turīgajās Rietumeiropas valstīs.

Paredzētie pasākumi iekļauj arī robežkontroles pastiprināšanu, kā arī centienus pastiprināti identificēt un reģistrēt patvēruma meklētājus, kā arī noņemt viņiem pirkstu nospiedumus, lai efektīvāk īstenotu pārvietošanas procesu, vai viņu atgriešanu mītnes zemēs. Es līderi arī solīja koncentrēties uz papildu pasākumiem nākamajā migrācijas problēmai veltītajā samitā, kas paredzēts oktobrī, ziņoja "Politico".

"Pasaules pārtikas programmai ir nepieciešama nauda, lai nodrošinātu pārtiku 11 miljoniem cilvēku Sīrijā un [citur] reģionā" ielūguma vēstulē uz samitu rakstīja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Ierodoties samitā Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons paziņoja, ka viņa pārstāvēta valsts WFP piešķirs 40 miljonus britu mārciņu (55 miljoni eiro), "jo mums ir jāgādā, lai cilvēki bēgļu nometnēs tiek atbilstoši pabaroti un pieskatīti".

Viņš sacīja, ka tas palīdzēs atrunāt cilvēkus no domas par došanos bīstamajā ceļā uz Eiropu.

Ceļā uz samitu Vācijas kanclere Angela Merkele norādīja, ka ES ir jārisina problēma, tai skaitā, "apkarojot badu" bēgļu nometnēs, piebilstot, ka Vācija piedalīsies šī jautājuma risināšanā.

Jau vēstīts, ka ES iekšlietu ministri otrdien ar lielu balsu vairākumu apstiprināja plānu par 120 000 bēgļu pārvietošanu bloka iekšienē,

Pret lēmuma pieņemšanu balsoja Čehija, Rumānija, Slovākija un Ungārija, bet Somija atturējās.

EK prezidents Žans Klods Junkers 9.septembrī nāca klajā ar jaunu plānu, atbilstoši kuram starp ES valstīm būtu jāsadala vēl 120 tūkstoši bēgļu, kuri jau atrodas Grieķijā, Itālijā un Ungārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!