Piektdien Kopienas Zivsaimniecības kontroles aģentūra (CFCA) pieņēma darbības plānu kopīgai starptautiskai zvejas kontrolei Ziemeļjūrā un blakus esošajos apgabalos. Ar to tiek uzsākts novatorisks un saskaņots darbs, lai cīnītos pret pārzveju un saglabātu apdraudētos mencu krājumus, informē EK pārstāvniecība Latvijā.
Šajā kopējā izvietošanas plānā, kas attiecas uz Ziemeļjūru, paredzēts apvienot septiņu krasta dalībvalstu resursus (inspektorus, pārbaudes kuģus, lidaparātus utt.) un izmantot tos, lai nodrošinātu efektīvāku un vienotāku zvejas darbību kontroli. Plāns, kas sastāv no septiņām pārrobežu inspekcijas un uzraudzības kampaņām, tiks īstenots līdz gada beigām. Līdzīgi plāni tiks ieviesti citos ES zvejas apgabalos.

Ziemeļjūrai, Kategatam, Skagerakam un Lamanša austrumdaļai paredzētais kopējais izvietošanas plāns ir pirmais šāda veida plāns. Ar to koordinē septiņu ES dalībvalstu, proti, Beļģijas, Dānijas, Francijas, Vācijas, Nīderlandes, Zviedrijas un Apvienotās Karalistes, apvienoto resursu izmantošanu. Plānā galvenā uzmanība veltīta 2005. gadā ieviestajai uzraudzības programmai mencu krājumu atjaunošanai. Inspekcijas un uzraudzības pasākumos uzmanība tiks koncentrēta uz zvejas kuģiem, kas izmanto zvejas rīkus, ar kuriem mencas iespējams iegūt gan specializētajā zvejā, gan piezvejā. Turklāt notiks arī mencu transportēšanas un tirdzniecības pārbaudes.

Katru no minētajām septiņām kopīgajām kampaņām pēc kārtas vadīs viena dalībvalsts ar CFCA atbalstu. Pārbaudes grupas būs jauktas, un tiks izmantoti dažādu dalībvalstu pārbaudes kuģi un uzraudzības lidaparāti. Pārbaudes kuģi varēs iekļūt citas dalībvalsts zvejas teritorijās. Tomēr tiem būs nepieciešama konkrētās dalībvalsts piekrišana iekļūšanai tās teritoriālajos ūdeņos, un uz tiem jābūt vismaz vienam inspektoram no attiecīgās valsts. Dalībvalstīm ir pieprasīts sniegt visiem pārbaudes kuģiem un uzraudzības lidaparātiem, ko izmantos dažādajās kampaņās, iepriekšēju piekrišanu piekļuvei teritoriālajiem ūdeņiem.

Saskaņā ar kopējo zivsaimniecības politiku katra dalībvalsts ir atbildīga par to, lai nodrošinātu zivsaimniecības pasākumu pienācīgu īstenošanu savos ūdeņos un teritorijā. Lai nodrošinātu ES zvejniekiem nepieciešamos vienlīdzīgos darbības noteikumus un veicinātu atbilstību zivsaimniecības noteikumiem, Kopienas Zivsaimniecības kontroles aģentūra tika izveidota kopējās zivsaimniecības politikas (CFP) ietvaros 2002. gadā. Aģentūra darbojas kopš 2007. gada; tās mērķis ir organizēt valstu kontroles un pārbaužu pasākumu saskaņošanu un sadarbību, lai tiktu ievēroti un efektīvi piemēroti CFP noteikumi. Aģentūras galvenā mītne atrodas Vigo, Spānijā. Pagaidām tā izvietota Briselē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!