Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts vēlāk šomēnes sarunās Luksemburgā apspriedīs Ziemeļmaķedonijas centienus pievienoties blokam, otrdien paziņojis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

Junkers kopīgā preses konferencē ar Ziemeļmaķedonijas premjerministru Zoranu Zaevu atzina, ka vairākas ES dalībvalstis joprojām šaubās, bet apstiprināja, ka jautājums tiks apspriests 18. jūnijā.

Viņš paziņoja, ka Rumānija, kas pašreiz ir ES prezidējošā valsts, iekļāvusi šo jautājumu apspriešanai pirmajās debatēs Vispārējo lietu padomē jūnijā.

"Komisijas nolūks ir darīt visu iespējamo, lai panāktu noteiktu lēmumu vasarā," piebilda Junkers.

Zaevs izteica pateicību Junkeram par atbalstu un uzsvēra, ka Ziemeļmaķedonija ir pabeigusi visus uzdevumus un ir gatava sākt sarunas par iestāšanos.

Vairākām ES dalībvalstīm, sevišķi Francijai un Nīderlandei, ir bažas par jaunu dalībvalstu uzņemšanu tik ātri, taču EK uzskata, ka Ziemeļmaķedonija ir gatava sarunām un ir panākusi ievērojamu progresu cīņā pret korupciju un organizēto noziedzību.

Skopje ir arī atrisinājusi strīdu par valsts nosaukumu ar Grieķiju un parakstījusi draudzības paktu ar Bulgāriju.

"Es 2018. gadā skaidri izteicos, ka neviena valsts nepievienosies Eiropas Savienībai, kamēr tā nebūs atrisinājusi visus savus divpusējos strīdus. Ziemeļmaķedonija ir ņēmusi to vērā," sacīja Junkers.

"Es zinu, ka dažām dalībvalstīm ir zināmas bažas. Es darīšu visu iespējamo, lai mēģinātu pārliecināt tās (..) un aizstāvēšu Ziemeļmaķedoniju, kur tas būs nepieciešams," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!