Foto: AP/Scanpix

27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vēstnieki un augsta ranga amatpersonas svētdien tikušās Briselē, lai turpinātu sagatavošanos "Brexit" vienošanās ratificēšanai Eiropas Parlamentā, kamēr Eiropas līderi apsver Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona lūgumu pagarināt izstāšanās termiņu.

"ES patur atvērtas visas iespējas un tādēļ ierosināja ratifikācijas procesu," ziņu aģentūrai AFP atklāja kāds ES diplomāts, piebilstot, ka ES, visticamāk, turpinās šo stratēģiju līdz radīsies skaidrība no Lielbritānijas puses.

Diplomāti norādīja, ka Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam būs nepieciešamas pāris dienas konsultācijām ar ES dalībvalstu līderiem.

Diplomāti AFP atklāja, ka ES dalībvalstu vēstnieku tikšanās ilgusi tikai 15 minūtes un tajā apspriests tikai ratifikācijas process, lai gan pieminēta arī Džonsona vēstule Tuskam.

Jautāts, vai, viņaprāt, ES līderi piekritīs pagarināt "Brexit" termiņu, ES "Brexit" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē atbildēja, ka Tusks konsultēsies ar līderiem turpmākajās dienās.

Kā ziņots, Lielbritānijas parlaments sestdien, 19. oktobrī, nobalsoja par priekšlikumu, saskaņā ar kuru parlaments nevar apstiprināt Borisa Džonsona panākto "Brexit" vienošanos, kamēr parlamentā nav pieņemts vienošanās izpildes likums.

Tā kā līdz ar to netika apstiprināta "Brexit" vienošanās, automātiski iedarbojās likums bezvienošanās "Brexit" novēršanai, saskaņā ar kuru premjeram sestdienas vakarā bija jālūdz ES pagarināt "Brexit" termiņu līdz 31.janvārim.

Taču Džonsons nav šo vēstuli nav parakstījis un nosūtījis Tuskam vēl vienu vēstuli, kurā izklāstījis savus iebildumus pret "Brexit" termiņa pagarināšanu.

Vienlaikus premjers paudis pārliecību, ka ir iespējams panākt "Brexit" vienošanos ratificēšanu līdz 31.oktobrim.

Kāds avots ziņu aģentūrai DPA norādīja, ka situācija Lielbritānijā ir ļoti neskaidra, piebilstot, ka ES nevēlas tagad nolemt pagarināt "Brexit" termiņu, lai pēc tam atklātu, ka Lielbritānijas parlaments vienošanos tomēr ir ratificējis.

Avots norādīja, ka nav neiespējami, ka abām pusēm izdodas pabeigt ratifikāciju līdz 31.oktobrim, bet piebilda, ka var tikt noteikts "tehnisks" pagarinājums, lai šo procesu pabeigtu.

ES avoti atklāja, ka pagaidām nav skaidrs, kā lēmums jautājumā par "Brexit" pagarinājumu tiks pieņemts.

Tusks varētu sasaukt vēl vienu samitu, bet diplomāti pauda viedokli, kas tas būtu nepieciešams tikai gadījumā, ja Lielbritānijas parlaments nākamnedēļ noraida "Brexit" vienošanos, tādējādi sagraujot visu procesu.

"Ja parlaments teiks, ka tam nepieciešams vairāk laika, tad var tikt pieņemts "tehnisks pagarinājums" uz pāris nedēļām. Par to, droši vien, tiktu panākta vienošanas. Mēs noteikti nevēlamies riskēt ar izstāšanos bez vienošanās pāris dienu dēļ," sacīja kāds ES diplomāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!